Analiza calităţii laptelui - Revista Ferma
4 minute de citit

Analiza calităţii laptelui

fabrica lapte m Analiza calităţii laptelui

Calitatea laptelui poate fi măsurată cu ajutorul unor metode speciale de analiză, printre care şi stabilirea Numărul Total de Germeni (NTG) şi a Numărului Total de Celule Somatice (NTC). Să le luăm pe rând.

Respectarea regulilor de igienă

Prin NTG se poate stabili nu doar în ce condiţii de igienă a fost muls laptele, cum se dezinfectează şi se păstrează aparatul şi echipamentele de muls între două mulsori, dar şi cum se tratează laptele după ce a fost muls.

Un număr prea mare de germeni (peste 100.000 germeni/ml lapte) indică, în primul rând, faptul că echipamentele de muls şi instalaţiile pentru răcirea sau păstrarea laptelui după muls (paharalele şi ciorapii de muls, furtunurile, recipientele de colectare) nu au fost spălate, curăţate şi dezinfectate suficient de bine.

Dacă între două mulsori rămân urme de lapte sau de grăsime pe suprafaţa acestora, bacteriile lactice, pentru care laptele este un mediu prielnic, chiar şi atunci când se găsesc în număr mic, se dezvoltă viguros.

Aici găsesc hrană din abundenţă, căldură şi umiditate, care constituie condiţii foarte bune pentru înmulţire. Din această cauză, la următoarea mulsoare, acestea vor contamina laptele proaspăt.

Dacă acest proces se repetă de mai multe ori, chiar şi laptele păstrat, după muls, în tancul de răcire, la temperatura corectă (4-5oC), va depăşi încărcătura normală de germeni şi va fi necorespunzător din punct de vedere al calităţii.

Însă, oricât de bine am spăla şi dezinfecta echipamentele de muls şi sfârcurile, bacteriile tot ajung în laptele colectat în tancul de răcire, motiv pentru care trebuie adus la temperatura corespunzătoare într-un timp determinat (la 10oC în prima oră după muls şi la 5oC după două ore de la muls), altfel bacteriile lactice vor avea toate condiţiile necesare pentru a se înmulţi şi în consecinţă numărul total de germeni va depăşi limitele prevăzute de standard pentru un lapte de calitate.

Dacă s-a respectat în mod corespunzător igiena ustensilelor de muls şi răcirea laptelui, dar la analiză se va găsi totuşi un număr mai mare de germeni, atunci nu ne mai rămâne decât să presupunem că aceştia provin din defecţiuni ale aparatelor de muls.

NTC indică existenţa unei infecţii

Numărul de celule somatice este un alt indicator sintetic şi indirect al calităţii laptelui. Un nivel crescut al celulelor somatice peste cel indicat de standard (peste 600.000/ml lapte muls) sugerează că ugerul din care a fost muls laptele supus analizei este bolnav.

Un număr prea mare de celule somatice în laptele din tancul de colectare înseamnă că unul, sau mai multe, dintre sferturile ugerului vacilor mulse este inflamat din cauza unei infecţii cu germeni contagioşi sau cu germeni proveniţi din mediul înconjurător.

Prin urmare, putem presupune că în fermă există vaci afectate de mamită contagioasă sau de mamită ambientală, cauzată de germeni contagioşi patogeni (Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus  sau de germeni care se găsesc în adăpostul animalelor B. coliformi, Streptococi, Klebsiella).

Întrucât standardele de calitate nu admit consumul sau utilizarea laptelui mastitic în prelucrarea produselor, este absolut necesar să aflaţi care dintre vacile din fermă suferă de mamită clinică sau subclinică, pentru a fi supusă de urgenţă tratamentului.

În cazul în care numărul de celule somatice este mai mare decat limita admisă, fermierul va pierde bani mulţi din cauza costului medicamentelor şi a serviciilor veterinare, care-i vor diminua rentabilitatea întreprinderii. De aceea cel mai înţelept lucru este ca el să prevină astfel de situaţii.

Despre metodele de prevenire a infecţiilor ugerului vom discuta în numerele viitoare ale revistei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →