Finalizarea amenajamentelor pastorale a avut mai multe termene în ultimii cinci ani, stabilite printr-o serie de reglementări legale (Legea nr. 86/2014, Hotărârea de Guvern nr. 78/2015 sau Legea 16/2016), dar această situaţie este departe de a fi realizată, cu toate că prin promulgarea Legii nr. 75/25 aprilie 2019 se stabileşte că începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. În ultimii doi ani (2017-2018), în toată ţara s-a finalizat circa 50 la sută din numărul total de amenajamente pastorale, la nivelul Unităţilor Administrativ-Teritoriale (U.A.T.-uri), ceea ce reprezintă circa 45 la sută din suprafaţa totală de pajişti permanente. Această situaţie arată că pentru acest an ar trebui finalizat restul de 50 la sută din numărul total de amenajamente pentru pajişti.
Subvenţionarea va fi condiţionată de aplicarea amenajamentelor
În condiţiile în care ultimul termen de finalizare a proiectelor de amenajamente pastorale rămâne sfârşitul anului 2019, începând din anul 2020, subvenţiile pentru suprafeţele de pajişti permanente vor fi condiţionate de existenţa amenajamentelor pastorale şi de modul lor de aplicare.
După finalizarea amenajamentelor pastorale, care au o durată de aplicare de zece ani, urmează perioada cea mai importantă a acestor proiecte, de transpunere obligatorie în practică a tuturor măsurilor de natură tehnologică şi agroecologică de îmbunătăţire a pajiştilor permanente, prin creşterea producţiei şi a calităţii furajului, în condiţiile menţinerii unei biodiversităţi optime specifice acestor terenuri. În fapt, contractul de concesionare sau de arendă, încheiat între utilizatorul păşunii şi conducerea primăriei, în funcţie de suprafaţa de pajişte concesionată, de capacitatea de păşunat (încărcătura de animale), de condiţiile naturale existente, va stabili structura şi volumul de lucrări agrofitotehnice, dar şi de natură socio-economică (drumuri de acces, împrejmuiri, surse de apă, adăposturi sezoniere etc.) existente în amenajamentul pastoral pentru fiecare parcelă de teren.
Cine verifică modul de implementare de către fermier a măsurilor prevăzute în proiectele de amenajament?
Structura specială a vegetaţiei pajiştilor permanente, bazată pe o diversitate mare de specii botanice, impune şi o verificare profesională de specialitate a modului de aplicare de către concesionar a tuturor lucrărilor de ameliorare stabilite în amenajamentele pastorale. În acest sens, există şi o reglementare legală, respectiv HG nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 34/2013, prin care, la Art. 9(3), se stipulează următoarele: “Controlul implementării amenajamentelor pastorale se realizează de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie «Prof. Dr. G.K. Constantinescu», prin Oficiile judeţene pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie”. Din acest punct de vedere se poate aprecia că această instituţie nu are suficiente resurse umane, specializate în domeniul cunoaşterii şi aplicării tehnologiilor de natură pratologică, pentru verificarea celor peste patru milioane de hectare de pajişti permanente, sub aspectul aplicării măsurilor prevăzute în amenajamentele pastorale. La nivelul direcţiilor sau camerelor agricole judeţene s-ar putea înfiinţa grupuri de specialişti ce vor asigura atât controlul legal de implementare al măsurilor prevăzute în amenajamentele pastorale, cât şi acordarea de consultanţă de specialitate utilizatorilor de pajişti.
CAUZE ALE ÎNTÂRZIERII FINALIZĂRII AMENAJAMENTELOR PASTORALE
Modul în care s-au desfăşurat acţiunile de realizare a amenajamentelor pastorale până în prezent (cu întârzieri pentru 50% dintre aceste proiecte) demonstrează existenţa unor cauze, mai mult sau mai puţin obiective, pe care mass-media le-a evidenţiat în ultima perioadă: documentaţii incomplete, inexistenţa unor tabele centralizatoare (la nivel de tarla, parcelă, bloc fizic), delimitarea incorectă a suprafeţelor de pajişti din blocurile fizice, inexistenţa unor documentaţii de schimbare de folosinţă etc. La acestea se adaugă şi dezinteresul unor primării pentru întocmirea documentaţiei necesare, pregătirea profesională foarte scăzută a unor membri (specalişti) din grupurile de lucru pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, nealocarea de fonduri suficiente pentru decontarea unor lucrări executate în avans (analize chimice de sol realizate de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice – O.S.P.A.).
Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)