AMBROZIA – pericolul din câmp. Condiţiile de agromediu vor infesta câmpurile?! - Revista Ferma
4 minute de citit

AMBROZIA – pericolul din câmp. Condiţiile de agromediu vor infesta câmpurile?!

Ciuhureanu Daniel subiect ambrozie AMBROZIA – pericolul din câmp. Condiţiile de agromediu vor infesta câmpurile?!Fermierul gălăţean Daniel Ciuhureanu lucrează 250 de hectare de teren de baltă în judeţele Galaţi şi Brăila. Până acum câteva sezoane a fost cultivator de soia. Acum pune de nevoie, câteva hectare doar pentru înverzire. „Aveam şi 100 ha cu soia, dar de vreo doi ani am renunţat pentru că am umplut câmpurile de ambrozie. M-am luptat mult cu această buruiană agresivă fără prea mare succes. Încet-încet va invada terenurile cultivate cu soia şi floarea soarelui; în balta Brateşului din Galaţi şi în zona Brăila – Vădeni unde am terenurile e dezastru!”, susţine el.

Pârloaga, poartă de invazie a „Otrăvii zeilor” pe terenurile cultivate

Într-o postare pe o reţea de socializare acesta atrage atenţia asupra acestei buruieni problemă pentru sănătatea umană. “Acesta este un lan de soia infestat total de ambrozie! Cam aşa vor arata în următorii ani multe terenuri din România, căci 10 % din suprafaţa va trebui să fie acoperită de culturi fixatoare de azot. Soia este una dintre ele preferată de fermierii cu irigaţii căci are şi un sprijin cuplat la APIA de circa 250 de euro pe hectar. Şi mai trebuie spus ceva. Ca fermier eşti amendat dacă ai câmpul infestat de ambrozie. De la anul va fi obligatoriu să laşi cinci la sută din suprafaţă pârloagă. Este încă o poartă pentru ambrozie de a invada câmpurile”, explică fermierul gălăţean.

Buruiana fără leac?!

Şi continuă: “Buruiana asta nu are leac în cultura de soia clasică şi pe alocuri nici în cea de floarea soarelui! Pe de altă parte există deja legislaţie care obligă la distrugerea buruienii şi măsuri sancţionatorii clare pentru fermierii ce au astfel de buruieni în cultură, căci polenul emis în aer de acestea fac viaţa grea celor alergici!”, continuă Daniel Ciuhureanu. 

“Iată cum se bat cap în cap aceste măsuri legislative europene cu cele româneşti! Întrebarea este cum vor gestiona fermierii români în viitorul cincinal (sic!) această problemă? Pagubele pot fi imense, iar banii europeni nu fac decât să împrăştie cât mai mult această plagă şi să devină curând o problemă naţională de securitate alimentară şi medicală!”, atrage atenţia fermierul.

În discuţie, soia modificată genetic, strict controlată! 

Soluţia propusă de Daniel Ciuhureanu este reanalizarea condiţiior de agromediu din planul actual cincinal şi “unde sunt astfel de situaţii să nu se mai ceară ca 10 % din teren să fie cultivat cu plante fixatoare de azot! Varianta cu lucerna poate fi luată în calcul doar parţial căci crescătorii au baza lor furajeră şi cumpără doar la nevoie! Însă cea mai curajoasă opţiune ar fi ca să se revină în zonele afectate la soia rezistentă la Gliphosat la care am renunţat în 2007.

Eu aşa văd lucrurile: să se dea derogare şi să se revină pe anumite zone la cultivarea soiei modificată genetic, cu trasabilitate strict controlată. La soia clasică ai trei-patru erbicide omologate şi tot nu-i dai de capăt! Am înlocuit o varietate (cea modificată genetic) căreia îi dădeai un singur erbicid cu una (convenţională) căreia îi dai de trei-patru ori mai multe otrăvuri… Fermierii din SUA, Argentina, Brazilia folosesc soia modificată genetic şi nu îşi mai fac probleme. A fost o politică în favoarea unor companii care se vândă mai multe substanţe chimice”, consideră Daniel Ciuhureanu.

Sancţiuni de până la 20.000 de lei

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

Proprietarii de terenuri sunt direct responsabili pentru combaterea buruienii de pe terenurile lor. Sancţiunea minimă este avertismentul, însă în cazul neconformării prevederilor din avertisment vor primi o amendă contravenţională cuprinsă între 750 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, amenzile crescând  la persoanele juridice la valori cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →