Sporul în greutate înregistrat în această perioadă ar trebui să fie între 650-800 g. Pentru a depune acest spor, este nevoie de un furaj combinat cu următoarele caracteristici: nivelul energetic 3050-3150 kcal energie metabolizabilă, proteină brută 13-14%, calciu 0,5%, fosfor 0,4%, sare 0,5% şi celuloză maxim 6%.
Pentru realizarea indicilor nutritivi menţionaţi anterior, în structura furajelor combinate se pot folosi: porumb 60-75%, orz 10-40% – cantitatea mai mare este recomandată în perioada de finisare, furaje proteice vegetale: tărâţe cca. 5%, şroturi de floarea soarelui şi soia 8-13% sau mazăre 10%, făină de lucernă cca. 5%, furaje de origine microorganică (drojdii furajere) 3-6%, furaje minerale: cretă furajeră 1%, fosfaţi 0,5%, sare 0,5%, premix vitamino-mineral 1%.
Orzul poate înlocui porumbul
În vederea îmbunătăţirii calităţii cărnii şi grăsimii, în această perioadă, este de preferat substituirea porumbului cu orz. Astfel, orzul poate să participe în proporţie de până la 40% în structura furajului combinat destinat perioadei de finisare. Pentru obţinerea unui furaj combinat cu orz poate fi folosită următoarea structură: porumb 40%, orz 40%, şrot de soia 11,3%, floarea soarelui 5%, cretă furajeră 1,2%, fosfat monocalcic 1%, sare 0,5% şi premix vitamino-mineral 1%.
Tărâţele şi lucerna reduc cantitatea de grăsime
De preferat ar fi ca în structura furajelor combinate să fie introduse tărâţele, precum şi făina de lucernă, întrucât acestea scad nivelul energetic al furajului combinat, reducând cantitatea de grăsime depusă în carcasă.
În situaţia în care crescătorii dispun de fân de lucernă de foarte bună calitate (aşa-numitul fân vitaminic), acesta poate fi măcinat şi putem face următoarea structură de furaj combinat: porumb 56,5%, orz 20%, şrot de soia 11,3%, floarea soarelui 4%, făină de lucernă 5%, cretă furajeră 1,2%, fosfat monocalcic 0,5%, sare 0,5% şi premix vitamino-mineral 1%.
Pe lângă furajele combinate, în această perioadă, se mai pot folosi sfecla şi cartofii, în cantităţi de 2-4 kg/cap/zi.
SFAT PRACTIC
În realizarea furajelor combinate sau a amestecurilor de fermă se recomandă o măcinare cu granulaţie diferenţiată în funcţie de componentele utilizate, astfel: măcinişul să fie fin la furajele bogate în celuloză (orz, ovăz) şi grosier în cazul porumbului sau grâului furajer, pentru ameliorarea utilizării digestive şi pentru reducerea procentului de ulcere gastro-duodenale.