Alexu Molodoi: SFECLA de ZAHĂR, cultura care ne asigură cele mai MARI SATISFACȚII! - Revista Ferma
4 minute de citit

Alexu Molodoi: SFECLA de ZAHĂR, cultura care ne asigură cele mai MARI SATISFACȚII!

Alexu Molodoi cultivator sfecla de zahar Alexu Molodoi: SFECLA de ZAHĂR, cultura care ne asigură cele mai MARI SATISFACȚII!
Credit foto @canva.com/Olko1975, arhivă Ferma

Am vorbit cu Alexu Molodoi, directorul tehnic Almos Grup România, la puțin timp după ce învățase studenții Facultății de Agricultură cum să cultive sfeclă de zahăr.

„SUBVENȚIA NE RĂMÂNE PROFIT!”

„Este cultura care nouă ne asigură cele mai mari satisfacții. Sprijinul cuplat este destul de consistent, dacă realizăm un minim de 40 tone/ha; avem un contract încheiat, știm câți bani sunt și când îi luăm, putem obține un credit. Din valorificarea producției ne acoperim costurile (foarte mari de 2.000 euro/ha). La o digestie de 16% prețul este de 41 euro/t la o medie de 40 t/ha; dar digestia poate fi de 18% și crește ajutorul la 50 euro.  Din vânzarea recoltei se acoperă cheltuielile și subvenția ne rămâne profit”, a susținut Alexu Molodoi.

Directorul tehnic al Gupului Almos a precizat că Planul Național Strategic prevede alocarea a 18 milioane de euro pentru 20.000 ha cultivate cu sfeclă de zahăr. Dacă nu se realizează suprafața, suma se împarte la numărul de hectare eligibile. Or, criteriul este ca producția minimă realizată să fie de 26,4 tone/ha.

Cu totul (ANT, ecoschemă), ajutorul de stat se duce undeva la 1.200 euro.

TEHNOLOGIA CONVISO SMART

„Și eu zic că e ușor de realizat, dar trebuie să ai dotare: semănători, combină și alte utilaje. Acum este mai lesne să cultivi un hectar de sfeclă de zahăr datorită tehnologiei Conviso – sămânța de la KWS și erbicidul de la Bayer. Faci o singură aplicare și ai rezolvat problema buruienilor”, explică specialistul.

Aplicat cu succes în peste 25 de țări, sistemul Conviso Smart a fost dezvoltat din experiența comună a Bayer și KWS, asigurând de peste 5 ani un control performant al buruienilor din sfecla de zahăr. Soiurile Smart KWS sunt ameliorate prin metode clasice, au toleranțe specifice la Conviso One și aceeași variație a celorlaltor caracteristici, ca în cazul hibrizilor clasici. Sistemul utilizează potențialul maxim de productivitate al semințelor și realizează controlul buruienilor într-un mod inovator.

„La hibrizii clasici trebuie să intervii de 3-4 ori cu programul de erbicidare, (costuri suplimentare), plus tratamentele pentru cercosporioză, o boală foliară păgubitoare”, pledează specialistul.

„LA SFECLA DE ZAHĂR FAC ARĂTURĂ!”

Grupul Almos va însămânța 600 ha cu sfeclă de zahăr, din circa 3.500, în rotație de 4 ani.

„Pentru această cultură eu trebuie să fac arătură, ca și pentru prășitoarele de primăvară, dar pentru grâu, orz și rapiță realizez un minim tillage”, explică Alexu Molodoi.

Și continuă: „La fiecare 3 ani, facem cartarea agrochimică la 1.000 ha ca să știm profilul chimic al solului unde vine sfecla; dacă avem pH sub 6 aplicăm TerraCalco (amendament de sol granulat, pe bază de calciu pur) sau carbonat de calciu de la Agrana, până aducem pH-ul la 6,5, valoarea optimă pentru sfeclă.”

LUPINUL, PLANTĂ PREMERGĂTOARE

De câțiva ani cultivă lupin, cultură intermediară fără program de protecție.

„De regulă, imediat după recoltarea păioaselor, semăn direct în miriște lupin, plantă fixatoare de azot, (100 kg/ha). Când înflorește, îl toc sau îl tăvălugesc, îl încorporez în sol, iar în anul următor voi pune sfeclă de zahăr în rotație”, precizează Alexu Molodoi.

COMBINA VIITORULUI

Conducerea Grupului are de gând să achiziționeze o combină performantă. „Deocamdată stîm să vedem ce se va întâmpla cu subvențiile după 2027. Nu ne permitem să investim 7-800.000 euro în utilaj complex și apoi să nu cultivăm sfeclă! Deocamdată, avem dotarea necesară pentru a ne cultiva terenurile și a realiza lucrările în timp util și de calitate superioară”, a concluzionat directorul tehnic Almos Grup România.

Alexu Molodoi: „Sfecla de zahăr este tratată ca o cultură de toamnă, când se începe pregătirea terenului, iar primăvara semănăm în condițiile unei stricte rotații: Răsărirea va fi uniformă și planta va suporta mai bine factorii limitativi în producţie.”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →