„A fost o campanie foarte frumoasă pentru noi, cel puţin în partea de vest a ţării: răsărire bună la rapiţă şi ploi în cantităţi mulţumitoare”, spune Alexander Degianski, cunoscut fermier din Timiş.
Grâul e în grafic
Bănăţeanul a fost extrem de mulţumit că a putut semăna 2.000 ha cu grâu fără întrerupere, în nici trei săptămâni şi în bune condiţii de lucru. Potrivit acestuia, „tot grâul este răsărit, e uniform, bine hrănit şi sănătos, momentan, în câmp lucrurile arată foarte bine.”
Pariu de 1.000 ha cu rapiţa
„Am însămânţat undeva la vreo 1000 ha de rapiţă din care aproape jumătate cultură anormală (semănată la o distanţă de 70 cm între rânduri, cu o densitate redusă: de la 45-50 la 30 boabe germinabile/mp). Aş fi semănat întreaga suprafaţă la distanţă mai mare, dar am avut o mică problemă cu semănătoarea”, explică Degianski. Cultura îmbracă bine câmpul, este bine fertilizată şi nu a suferit din pricina atacurilor agenţilor patogeni şi de dăunare.
O ambiţie, un regret
Dacă randamentele obţinute au fost relativ bune (trei tone/ha la floarea soarelui şi 7,5 t/ha la porumb), producţia a rămas toată pe stoc. „Poate o ambiţie prostească a făcut să nu vindem, preţurile sunt proaste, costurile de producţie, mari; s-au dus în sus undeva la 6.000 lei/ha. Sincer, nu ştiu ce o să facem. Am vândut zilele trecute floarea soarelui, dar avem pe stoc porumbul şi grâul. Am fost neinspirat, trebuia să fi încheiat contracte futures”, a recunoscut fermierul din Giulvăz. Şi a continuat: “Dacă tot mi se zice canalofilul, fac tot ce pot să îmi merit titulatura! Pentru mine refacerea şi întreţinerea canalelor în scop dual (desecare şi irigaţii) este prioritatea zero! Aşa că am continuat cu decolmatarea şi amenajarea reţelelor în întreaga fermă.”