Odată cu creşterea suprafeţei cultivate cu porumb (2,5 mil. ha), concomitent cu reducerea sortimentului de culturi pe motiv de rentabilitate, în cele mai multe cazuri, porumbul este cultivat într-o rotaţie scurtă, de 2-3 ani, dar sunt şi în monocultură (chiar trei ani la rând). Ştim că monocultura favorizează înmulţirea insectelor dăunătoare. Una dintre speciile de insecte fitofage favorizate de monocultura porumbului este viermele vestic al rădăcinilor porumbului (Diabortica virgifera).
Plantă de porumb cu rădăcinile atacate de larvele speciei D. virgifera, simptom caracteristic atacului – plante „gât de lebădă”
Pot produce pagube atât adulţii, cât şi larvele acestei specii. Dar atacul larvelor este cel mai periculos. Ele parcurg trei stadii de dezvoltare: în primul stadiu de dezvoltare atacă perişorii radiculari şi stratul extern al rădăcinilor, în timp ce larvele aflate în ultimul stadiu atacă rădăcinile mai groase şi ţesutul intern al acestora.
Îşi mai revin plantele atacate?
În cazul unul atac puternic, pot să fie distruse atât rădăcinile secundare, cât şi rădăcina principală. În cazul unor furtuni, plantele atacate cad. Ulterior are loc o regenerare parţială a sistemului radicular, iar plantele de porumb căzute se ridică parţial, având aspectul de „gât de lebădă”. Acesta este şi principalul simptom al atacului.
Mascul pe frunză de porumb. foto: canva.com
Există situaţii când plantele de porumb puternic atacate nu îşi mai revin, nici măcar parţial, după ce au căzut, caz în care dauna este totală. Aceste situaţii s-au întâmplat în special în nord-vestul ţării (judeţul Satu Mare). În general, pagubele de recoltă variază, în funcţie de gravitatea atacului, între 10 şi 55%.
Cum îţi dai seama că insecta a invadat cultura?
• Larvele apar eşalonat, începând cu luna iunie, şi pot fi găsite şi la sfârşitul lui iulie (în unele cazuri chiar la începutul lunii august). Maximul apariţiei larvelor are loc la începutul lunii iulie. În această perioadă se pot observa în câmp şi simptomele atacului, prezenţa plantelor cu „gât de lebădă”. Atacul se desfăşoară în vetre, de 10-15 mp, dar sunt şi situaţii când se poate observa aproape pe toată sola (în zonele din nord-vestul ţării).
• Adulţii apar de regulă în perioada înfloritului porumbului, dar şi înainte de această fază. În medie, adulţii trăiesc 50 de zile, dar în unele cazuri pot ajunge la 80 de zile. Aceştia sunt foarte activi cu 2-3 ore înainte de apusul soarelui sau în primele 2-3 ore după răsărit. În resul zilei, stau mai mult ascunşi.
Mascul pe mătasea de porumb
Care este perioada critică pentru porumb şi cum să acţionaţi cu capcane entomologice citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!
Adulţi capturaţi în capcanele feromonale
un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea