Județele cele mai expuse sunt Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea, iar măsurile luate aici sunt mult mai severe. Zona cu cel mai mare risc este Delta Dunării. În jud. Tulcea, primele probe pe cinci mistreți capturați la începutul lunii decembrie au ieșit negative.
În 2015, ANSVSA a realizat în jur de 3.000 de probe pentru depistarea pestei porcine africane, iar pentru 2016 numărul acestora va crește până la 25.000, însă va fi redus numărul probelor pentru pesta porcină clasică – unde se făceau în jur de 200.000 de probe pe an, a precizat Băiculescu, citat de Agerpres.
Conducerea ANSVSA a solicitat deja sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea măsurilor luate pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul României. O misiune europeană care să sugereze și alte măsuri ar putea veni în România în prima săptămână din 2016.
Pesta porcină africană nu se transmite la om. Este o boală specifică porcilor sălbatici și domestici, însă are o difuzibilitate foarte mare. Mortalitatea poate ajunge chiar la sută la sută, iar la ora actuală nu există vaccin. Potrivit șefului ANSVSA, România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus.