AJUNUL SFÂNTULUI ANDREI. Tradiţia românească spune că spiritele morților se manifestă printre cei vii în perioada marcată de zilele de ajun a două sărbători mari ale calendarului pastoral: Sf. Gheorghe și Sf. Dumitru. Perioada de maximă activitate este în Ajunul Sfântul Andrei.
Se ştie că dacii venerau lupul. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peștera care i s-a oferit drept adăpost.
Există superstiția că în această noapte lupul îşi poate îndoi gâtul, “își vede coada”, devine mai sprinten şi prada nu-i mai poate scăpa nicicum. Este un timp nefast în care strigoii ies din cimitire şi pocesc oamenii, le sug sângele, leagă sau iau potența bărbaților, “strică” taurii, fură sporul vitelor, se joacă cu urșii și cu lupii.
Ziua Sfântului Andrei e marcată cea legată de viitor sau de soartă. De aceea, încă din trecut se punea grâu la încolțit, obicei care se respectă şi în zilele noastre.
SUPERSTIŢII: CE SĂ NU FACI ÎN AJUN DE SF. ANDREI?
• În noaptea de Sfântul Andrei nu se mătură casa, că-ți vor mânca lupii vitele
• În Ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da vitelor să lingă, pentru a fi ferite de vrăjitoare
• La țară se astupă hornul sobei, fereastra și pragul ușilor, pentru a îndepărta strigoii; se consumă usturoi, se unge cu el pe frunte, pe piept, pe spate, pe la încheieturile trupului
• Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în casă, toate oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos
CUM VA FI VREMEA? AFLĂM ÎN ACEASTĂ NOAPTE!
Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi umedă şi caldă
Dacă în noaptea de Andrei luna va fi plină și cerul întunecat, dacă va ninge sau va ploua, peste iarnă vor fi zăpezi mari și grele
SFÂNTUL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNILOR
Sfântul Andrei este considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre.
Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“.
„Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept Apostolul românilor.
Apostolul Andrei născut în Betsaida este fratele Sfântului Apostol Petru.
Se numără printre cei 12 apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos.