Evenimentul a fost structurat în două părți, una teoretică, în care s-a vorbit despre aspectele agronomice ale activității din fermă, și o alta practică, în câmpul de demonstrații. De latura teoretică s-a ocupat Vasile Morariu, director de produs la Case pe zona de sud-est a Europei și Balcani, care a subliniat importanța utilizării eficiente a resurselor pe care fermierii le au la dispoziție, iar unul dintre subiectele abordate a fost compactarea solului. Potrivit acestuia, între 40 și 60 la sută din terenurile arabile est-europene suferă în prezent de compactarea generată de lucrările de arătură din ultimii 50 de ani, iar pierderile de recoltă din cauza acestui fenomen pot fi de până la 35%. La un calcul simplu, în situații extreme, pagubele pot ajunge la 34.300 de euro pe o sută de hectare cultivate cu porumb sau 26.300 de euro pe aceeași suprafață, dar cu grâu, în condițiile unei producții medii de 7 tone la hectar și 140 euro/tonă, respectiv 5 tone la hectar și 150 euro/tonă. Bani cu care s-ar putea achiziționa un tractor de o sută de cai putere…
Presiunea din anvelope și influența asupra compactării solului
Deși prevenirea compactării este imposibilă, intervenția fermierului poate minimiza aceste pierderi, fie prin limitarea numărului de treceri, lestarea corectă a utilajelor sau reglarea presiunii din anvelope. De altfel, toți ar trebui să știe că o amprentă pe sol mai mică, dată de umflarea amvelopelor peste limită, și mai puține caneluri în contact cu solul duc la o pierdere de tracțiune, la creșterea patinării roților și în final la un consum de carburant mai mare. În câmpul de demonstrații, specialiștii Titan Machinery au efectuat ulterior un test în care s-a putut observa exact cât de mult contează o reglare corectă a presiunii din anvelope, experimentul efectuându-se pe un tractor Case Optum 300 CVX, lansat anul trecut la Agritechnica. Mai întâi s-a optat pentru o presiune de 2 bar pe toate cele patru roți, după care s-a ajustat la 1 bar. În primul caz, tractorului i-au trebuit 90 de secunde să parcurgă distanța stabilită, având o amprentă la sol de 62×80 cm, iar în cazul al doilea timpul a scăzut la 76 de secunde și amprenta la sol a fost de 66×106 cm. Interpretând aceste date rezultă că o reglare optimă a presiunii din anvelope asigură 39% în plus suprafață de contact și un câștig de 18% ca timp de lucru.
Testul oului
Pentru a înțelege și mai bine fenomenul de compactare a solului, gazdele evenimentului au făcut în cele din urmă un experiment care a stârnit curiozitatea și imaginația celor prezenți. Pentru asta s-a folosit un ou crud care a fost îngropat câțiva milimetri în sol, după care s-a trecut peste el cu șenilele unui tractor Case Quadtrac 620! Evident că oul a rămas intact, datorită gradului scăzut de presiune exercitată pe sol, ținând cont de suprafața mare de contact a șenilelor (5,6 mp). Deși tractorul cântărea 12 tone, având și un implement atașat, presiunea pe sol era de doar 0,46 kg/cm².
La „Agronomic Design Tour 2016”, a fost prezent și tractorul Magnum Rowtrac 380 CVX, unul dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic de pe piață. Datorită sistemului inovator de șenile pivotante de pe puntea spate, acesta păstrează contactul permanent cu solul, reducând compactarea și protejând culturile.
Articol publicat in revista Ferma nr.13(174) 1 – 15 august 2016