AgroFinanţare: Unde a “lovit” mai tare pandemia de Covid? - Revista Ferma
3 minute de citit

AgroFinanţare: Unde a “lovit” mai tare pandemia de Covid?

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Dincolo de cifrele seci cu numărul cererilor depuse se află însă situaţiile concrete ale fiecărui fermier în parte. Unii fermieri nu au fost cu certitudine păgubiţi financiar de pandemia Covid 19. Mai ales cei care au avut acces la pieţele agro-alimentare care au rămas deschise în timpul stării de urgenţă şi de alertă. E vorba de micii fermieri din sectorul legume-fructe care au închiriat una sau mai multe tarabe în pieţele agro-alimentare din oraşele situate în apropiere. De asemenea, procesatorii care deţin ferme proprii şi vând direct consumatorului final sau unor reţele de magazine care au rămas deschise în timpul pandemiei nu au fost afectaţi puternic. Dimpotrivă, au avut câştig.

 

Pagube…. ne-măsurate

 

Pe de altă parte, au fost afectaţi fermierii care vând de regulă unor intermediari, care la rândul lor depind de cererea venită dinspre marile reţele.

Două au fost situaţiile majore:

  1. marfa a fost cumpărată, dar la un preţ mic, uneori sub costul de producţie şi
  2. marfa nu a mai fost cumpărată, ca în anii trecuţi, iar fermierul a fost nevoit să recurgă la soluţii-limită, de pildă să încerce vânzarea online sau să umble cu maşina prin sate şi să vândă la poarta clientului.

Desigur, guvernul nu putea să analizeze fiecare caz în parte, ca să vadă cine a pierdut cu adevărat şi cine a câştigat. E dificilă o astfel de operaţiune. Aşa că guvernul a dat o lege, a fixat cuantumurile, condiţiile de eligibilitate şi un plafon maxim.

piata pandemie covid_b 

 

Cea mai mare suprafaţă

 

Privind situaţia la nivel naţional, dar şi pe judeţe, câteva observaţii merită făcute. A fost declarat eligibil un număr mare de animale, fie acestea bovine, 594.974, ovine sau caprine, 8.709.852. În sectorul legume-fructe şi cartofi cei mai numeroşi aplicanţi au fost din judeţul Dâmboviţa, 3.805 de fermieri unici, dar cea mai mare suprafaţă declarată a fost în Covasna, 9.719.17 ha, judeţ unde sunt numeroşi cultivatori de cartof. Putem deduce că vânzarea cartofilor nu a mers chiar bine aici. Datele furnizate de APIA dovedesc că fermierii mici şi mijlocii au fost interesaţi de Măsura 21, lucru deloc surprinzător ţinând cont nu numai de pandemia Covid 19, ci de eterna problemă a lor, capitalizarea, mai ales a celor care nu vând direct consumatorului final.

ZECI DE MII DE CRESCĂTORI DE ANIMALE

Potrivit informării APIA, situaţia cererilor depuse pentru Măsura 21 în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 s-a prezentat astfel:

  1.  în sectorul zootehnic – bovine: 44.960 cereri pentru un număr de 594.974 capete;
  2.  în sectorul zootehnic – ovine şi/sau caprine: 40.067 cereri pentru un număr de 8.709.852 capete;
  3.  în sectorul vegetal – legume-fructe şi cartofi: 46.451 cereri pentru o suprafaţă de 66.526.85 ha.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →