Activitatea Agrocomerț în județul Alba a început în 2012, cu deschiderea la Sebeș a unui modest, dar foarte util magazin de piese de schimb. Pentru a răspunde și mai eficient solicitărilor fermierilor locali, în primăvara lui 2015 Agrocomerț a demarat construcția unui centru de service modern, amplasat la ieșirea din localitatea Lancrăm spre Alba Iulia. Filiala a fost inaugurată luna trecută și deservește fermierii din județele Alba, Hunedoara și Sibiu, situați la o distanță de 80 km de centrul de service, „o distanță esențială pentru noi din punct de vedere al costurilor, iar pentru fermieri ca timp de deservire”, după cum a specificat Dumitru Gârdan, directorul general al Agrocomerț Holding SA.
„Am propus să deschidem o filială pentru ca fermierii să nu mai parcurgă sute de kilometri cu mașina după o piesă de schimb sau să deplaseze utilajele pe distanțe mari pentru o mentenanță sau un schimb de ulei”, a vorbit despre necesitatea acestei investiții Finn Petersen – director general al Centrului Regional Claas pentru România.
“Lucrăm exclusiv cu filiale proprii”
Agrocomerț și-a creat o rețea puternică de reprezentare în țară, compusă din filiala Pielești – jud. Dolj, filiala Ardud – jud. Satu-Mare, Centrul Regional Transilvania, la Cristești – jud. Mureș și punctul de lucru din Jucu de Mijloc – jud. Cluj. “Principiul nostru este acela de a lucra exclusiv cu filiale, nu cu colaboratori, ci numai cu angajați proprii, care au răspundere”, a explicat directorul Agrocomerț strategia de extindere a companiei.
La sediul din Alba lucrează doi reprezentanți de vânzări, un inginer mecanic pe partea de service și un responsabil pentru piese de schimb. Cu o suprafață exterioară de 2000 mp și 300 mp construiți, noul sediu cuprinde birouri, o magazie de piese de schimb și un atelier mecanic dotat tehnic cu tot ce-i necesar pentru întreținerea și asigurarea service-ului la utilajele agricole. “Datorită reliefului zonei, majoritatea clienților pe care-i deservim au ferme mici și mijlocii. Fermierii se axează în special pe tehnica pentru furaje verzi, pe utilaje de recoltat cereale (combinele de putere mai mică Tucano și Avero – n.r.), tractoare (seriile mai mici Atos și Arion – n.r.), mașini de prelucrarea solului, de semănat și pentru întreținerea culturilor agricole”, ne-a declarat Claudiu Chiciudean, coordonatorul noii filiale.
Pentru a marca Ziua Porților Deschise, pe platforma exterioară au fost expuse utilaje specifice activităților agricole desfășurate în zonă: tractoare Atos (cu motorizare Deutz și puteri între 72 și 110 CP), aflate în oferta specială de presezon; combina Claas Avero, din gama de putere 158-205 CP (tot la un preț promoțional), utilaje pentru furaje verzi – cositori, greble, prese de balotat, mașini de prelucrarea solului – combinator, grapă rotativă, disc, încărcătoare frontale, semănători, mașini de stropit etc.
Nicolae Nemeș, administratorul societății agricole Vințana, exploatează 800 ha de teren la un kilometru depărtare de amplasamentul de service al Agrocomerț. “Colaborez cu Claas din 2005. Anul trecut am luat a doua combină Claas și un încărcător frontal Scorpion. Pe anumite linii de producție voi lucra tot cu Agrocomerț, pentru că are în portofoliu gama de vârf de la toate firmele mari producătoare de utilaje agricole. Noul sediu ne ușurează mult service-ul, altfel ar fi trebuit să fug la depozitul central Săcălaz”, ne-a spus fermierul.
Peste 20 de ani de parteneriat cu Claas
La evenimentul inaugural, rolul de gazdă i-a revenit lui Dumitru Gârdan, care a evocat cele mai importante, și nu puține, etape ale evoluției Agrocomerț. “Imediat după Revoluție am gândit ceva care credeam că o să aducă bani, o să pună în valoare mintea, creația, munca, efortul și acel lucru care, în fond, urma să compună colectivul din care la început făceau parte 12 persoane. Iată că astăzi avem 96 de angajați”, declara Dumitru Gârdan. Cu timpul, mica societate timișoreană a încheiat parteneriate cu nume mari ale industriei mondiale de utilaje agricole, în primul rând cu producători germani. Firma Claas, unul dintre liderii în producția de utilaje de recoltat, colaborează cu Agrocomerț încă de la începuturile activității firmei timișorene. În 1991 Agrocomerț a livrat în vestul României primele trei combine Claas – Dominator 98 SL Maxi. În anul 2008 Agrocomerț a vândut combina Claas cu numărul o mie – un Lexion 600, Claas confirmându-și poziția I în topul vânzărilor de combine de recoltat cereale din România. În 2002 a început producția tractoarelor Claas. “Astăzi Claas deține peste 12% din piața de tractoare din România”, remarca Gârdan. În oferta Agrocomerț sunt disponibile 51 de modele de tractoare Claas, cu motorizări de la 72 la 530 CP. „Astăzi, România ocupă locul patru în Europa ca importanță în cifra de afaceri a firmei Claas, după Germania, Franța și Polonia”, ne-a spus Finn Petersen. Pentru a celebra parteneriatul Claas, acesta i-a înmânat lui Dumitru Gârdan o combină Dominator 96 în miniatură, o piesă de colecție în ediție limitată, „utilaj cu care ați început în ’91 activitatea în România”, a precizat oficialul companiei Claas.
Colaborarea cu Claas a întărit credibilitatea firmei Agrocomerț, astfel că dealerul timișorean și-a atras în rețeaua de furnizori și alți producători de renume, branduri care au consacrat-o ca full-liner și pe care le păstrează și astăzi în portofoliul comercial: Lemken, Amazone, Hawe, Mailleux, Geringhoff, Oehler, Papadopoulos, Fransgard, Nardi, Jeantil și Giunti. Anul 2000 a marcat începutul activității de importator general și exclusiv al firmelor germane Claas, Lemken și Amazone.
Post-vânzările – un domeniu de mare perspectivă
Agrocomerț acoperă 21 de județe din jumătatea de vest a țării, unde activează 13 vânzători, patru persoane care se ocupă de contracte, finanțări și after-sales și 14 responsabili ai departamentului de piese de schimb. Cei 24 de specialiști de service ai Agrocomerț au la îndemână toate dispozitivele normate de către producătorii utilajelor aflate în portofoliul comercial, pentru a efectua reparații rapide și eficiente, inclusiv diagnoză computerizată, reducând astfel timpii de staționare a utilajelor în campaniile agricole la cel mult două zile.
Aprovizionarea cu piese de schimb se realizează printr-o rețea compusă din depozitul central de la Săcălaz și șase depozite locale, ce însumează 16.451 poziții rulate, 10.316 poziții pe stoc și 57.430 bucăți pe stoc. Agrocomerț lucrează cu 28 de furnizori OEM (Original Equipment Manufacturer – piese originale). Departamentul de piese dispune de un suport informatic online, unde poate fi verificată disponibilitatea pieselor în toate locațiile, inclusiv în depozitele Claas din București, Germania sau din Austria. “În cele șapte depozite pe care le avem, stocul de piese nu coboară sub valoarea de 700 mii de euro. Firma fiică în România a Claas are un depozit de piese de schimb cu valori ce depășesc câteva milioane de euro. Acesta e un domeniu esențial pentru noi, în care perfecționăm oamenii și îi înmulțim. Dacă schema de personal la vânzări o păstrăm cât mai constantă, la piese și în special la service ea se dezvoltă și crește în funcție de utilajele din teritoriu. Anul acesta extinderea personalului a fost de circa zece la sută”, preciza Dumitru Gârdan.
Fiecare dintre cei peste o sută de invitați au plecat acasă cu un tricou imprimat cu mesajul „20 de ani experiența Claas”, prezentat ca simbol al celor peste 20 de ani de activitate oficială Agrocomerț alături de producătorul german de utilaje.
FURNIZOR COMPLET DE TEHNICĂ AGRICOLĂ
Cu o rețea completă de furnizori, oferta Agrocomerț acoperă toată paleta de lucrări agricole și se adresează tuturor fermierilor, indiferent de mărimea fermei, de specificul activității sau de posibilitățile lor financiare.
Vorbind despre combinele Claas, Mihai Florescu – responsabil vânzări filiala Timișoara – a explicat unicitatea sistemului de batere APS, patentat de Claas: “Singurul producător care are acest accelerator în fața tobei este Claas și oferă un randament al combinei și o performanță de până la 20%”. Specialistul a atras atenția că este greșit a “vinde” combina ca pe tractor, insistând pe caracteristici cum ar fi motorul cel mai mare și buncărul cel mai mare, ci mai degrabă trebuie urmărit consumul de carburant în raport cu randamentul utilajului.
La rândul său, Petru Ungureanu a trecut în revistă soluțiile de finanțare pe care Agrocomerț le oferă împreună cu partenerii Deutsche Leasing, BNP Paribas și IKB Leasing. În această perioadă este activă oferta de finanțare presezon (01.10.2015 – 31.01.2016) pentru achiziții fără fonduri europene, ofertă atractivă în primul rând datorită nivelului redus al dobânzilor (2,29%, 2,17% și 2,39%).