Ultima întâlnire a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, în cadrul AgriFish, din anul acesta, a început ieri, 10 decembrie, și continuă și astăzi, una dintre temele controversate aflate pe agenda reuniunii fiind Noile Tehnici Genomice ( NTG ).
Comisia Europeană a prezentat, la 6 iulie 2023, Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind plantele obținute prin anumite noi tehnici genomice și alimentele și furajele derivate din acestea.
Propunerea de Regulament nu a întrunit până în prezent majoritatea calificată în cadrul AgriFish, motiv pentru care Președinția spaniolă a invitat delegațiile prezente la întâlnirea din 10 și 11 decembrie, inclusiv delegația României, să își explice poziția.
Subiectul NGT a provocat tensiuni la București, după ce liberalii din comisiile de agricultură ale Parlamentului României au emis un comunicat, în 8 decembrie, prin care l-au acuzat pe ministrul Florin Barbu că prin ”schimbarea nejustificată a opiniei ( liberalii au menționat că, inițial, Barbu a fost de acord cu propunerea de text a C.E., n.m. ) și transmiterea poziției de țară cu rezerve dovedesc o inconsecvență și faptul că se joacă o carte a intereselor mărunte ce va putea avea drept consecință stagnarea competitivității agriculturii europene și, implicit românești, față de restul statelor lumii”.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a ripostat, în 9 decembrie, printr-un status postat pe pagina sa de facebook:
”Înțeleg că, în țară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noștri și ale României sunt “mărunte”.
Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu țină cont de nimic și să accepte introducerea în producție a plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecție.
AM SPUS-O FOARTE CLAR:
România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială: protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului.
Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1”.
În jocul belicos al declarațiilor au intrat imediat și asociațiile de fermieri, mai întâi Alianța pentru Agricultură și Cooperare ( AAC ), membru al COPA-COGECA, care, într-un comunicat publicat în 9 decembrie, a precizat că nu contestă importanța științifică a NTG, dar că ”discuția, în acest moment, este legată de chestiuni juridice și comerciale. AAC consideră că este nevoie, în continuare, de consultări suplimentare pentru a lămuri, complet, toate semnele de întrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene, în ultima formulă de text. Suntem pentru știință, dar nu în condiții discutabile din punct de vedere legal. Nu dorim ca fermierii români să devină, în următorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice care să le afecteze activitatea”. De remarcat că AAC ”apreciază pozitiv modul în care, până acum, România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT”.
Forumul APPR a publicat în 10 decembrie un apel către ministrul Florin Barbu ( aflat deja la Bruxelles, n.m. ) pentru susținerea regulamentului privind NGT:
”Ne adresăm opiniei publice și domnului ministru al Agriculturii Forin Barbu, personal, în aceste zile în care se discută la Bruxelles, în Consiliul miniștrilor agriculturii din UE, propunerea de regulament privind noile tehnici genomice de ameliorare (NGT). Acesta este elaborată de Comisia Europeană (CE) la îndemnul producătorilor agricoli și al creatorilor de soiuri europeni și are menirea de a scoate de sub legislația GMO varietățile ce ar putea fi obținute ca urmare a evoluțiilor științifice din ultimul deceniu. Este vorba de soiurile obținute prin tehnici genomice de ameliorare (NGT), numite și New Breeding Techniques (NBT)”. ( … )
”Împreună cu marile organizații ale fermierilor europeni din Copa-Cogeca, ELO, Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) – din care face parte și Forumul APPR – cerem cu fermitate ca această propunere de regulament (și mai exact, varianta de compromis propusă de Președinția Spaniolă) să meargă mai departe, urmând ca să fie îmbunătățită în dezbaterile ce vor urma în Parlamentul European. Eurodeputații români au dovedit că știu să asculte și să apere interesele fermierilor din România! Considerăm că locul României este în corul european care pledează pentru un cadru de reglementare adecvat, care să aibă la bază știința!”
După cum am precizat, AgriFish se va întruni și astăzi, 11 decembrie.
NGT presupun editarea genetică la nivelul aceleiași specii, spre deosebire de Organismele Modificate Genetic ( OMG ), unde sunt introduse secvențe genetice importate de la alte specii. NGT reprezintă o soluție pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice.