7 minute de citit

Agricultura și provocările schimbării climatice

Seregno (Italia), 20 aprilie 2022 – Schimbările climatice sunt, probabil, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată sectorul agricol și întreaga umanitate, la nivel global. Suntem puși în fața unor fenomene climatice extreme, din ce în ce mai frecvente și de o forță devastatoare, care se vor înrăutăți dacă nu luăm măsuri concrete.

Sectorul agricol, în mod specific, este unul dintre cei mai mari producători de gaze cu efect de seră: în fapt, se estimează că între o pătrime și o cincime din emisiile atmosferice provin de la operațiuni agricole. Prin urmare, viitorul agriculturii, la fel ca cel al planetei, trebuie să includă măsuri concrete de transformare a acestei industrii. Acestea presupun adoptarea unor practici mai eficiente și mai sustenabile, care, pe de o parte, să îndeplinească nevoile populației globale tot mai numeroase și, pe de altă parte, să reducă propriul impact asupra mediului.

BKT_GlobalTrends_ClimateChange_AllGuests_b

 

Dar care sunt măsurile puse în aplicare în prezent pentru a gestiona această situație?

 

Acesta este subiectul discutat de experții și invitații care apar în al șaselea episod al proiectului Evoluții globale, noul format al BKT Network dedicat temelor majore și tendințelor care influențează agricultura globală. Un episod care este, în același timp, și un tribut adus Zilei Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie.

În primul rând, criza climatică necesită adoptarea unor strategii coordonate la nivel global, dar în același timp și implementarea de măsuri adecvate contextului local. Este dificil, deoarece o reglementare potrivită și eficientă pentru o țară poate fi ineficientă într-o alta. Cu toate acestea, există câteva politici universale care pot ajuta, de exemplu stimulente pentru fermierii care adoptă practici sustenabile și benefice pentru mediu și sol, precum și încurajarea fermierilor să limiteze lucrările de arat și să folosească culturi de acoperire.

 

John Reilly, economist în domeniul energiei, mediului și agriculturii la Massachusetts Institute of Technology, a comentat: „Pe lângă politici și reglementări, nu trebuie să uităm de educație, un instrument foarte important pentru sensibilizarea profesioniștilor din domeniu cu privire la aceste probleme. Creșterea animalelor este de asemenea problematică, această activitate fiind una dintre cauzele majore ale emisiilor de metan. Ce putem face? Modificarea hranei animalelor poate ajuta la reducerea emisiilor. Dacă excludem fermele de animale, este posibil să ne gândim la fermieri și la pământul lor ca resurse de energie regenerabilă. Terenurile agricole pot fi folosite pentru a instala panouri solare sau turbine eoliene, compensând astfel consumul de combustibil necesar fermierilor sau chiar contribuind semnificativ la nevoile energetice ale țării. De asemenea, este esențială limitarea mai eficientă a îngrășămintelor pe bază de azot, pentru a reduce emisiile de protoxid de azot în atmosferă. În acest sens, agricultura de precizie și noile tehnologii pot face o reală diferență, oferindu-le profesioniștilor instrumente mai adecvate pentru a măsura, a verifica și, în final a interveni cu astfel de îngrășăminte doar la momentul potrivit și în cantitățile corecte.

 BKT_GlobalTrends_ClimateChange_JohnReilly_EnvironmentalAndAgriculturalEconomist_MassachusettsInstituteOfTechnology._b

 

Fenomenele meteorologice extreme sunt în prezent unul dintre efectele schimbărilor climatice cu cel mai mare impact asupra agriculturii. Ne referim, de exemplu, la secete prelungite în perioadele de vară, ploi torențiale sau furtuni violente cu grindină.

 

Cum acționează țările și fermierii în fața acestui fenomen?

 

Jurnalista Lisa Bellocchi, președinta Rețelei Europene a Jurnaliștilor din Agricultură ne prezintă o perspectivă din Italia: „Prin finanțare publică, în Italia au fost instalate sisteme de irigare de înaltă tehnologie, care ajută la combaterea efectelor secetei, înjumătățind în același timp cantitatea de apă utilizată. De asemenea, au fost instalate plase de protecție împotriva grindinei. În colaborare cu universități de top, au fost dezvoltate noi soiuri de semințe, care au nevoie de mai puțină apă și cresc la temperaturi mai înalte. Putem spune că Italia combate schimbările climatice și impactul acestora asupra agriculturii concentrându-se pe trei domenii diferite: utilizarea tehnologiei, instruirea fermierilor și dezvoltarea de proiecte pentru stocarea apei de ploaie. Tehnologia asigură utilizarea rațională a apei, care poate fi stocată cu ajutorul unei rețele – în prezent în curs de realizare – formată din bazine colectoare, rezervoare și bazine de acumulare. În ceea ce privește instruirea, Italia este coordonatoarea programului Fields, un proiect de primă importanță în care sunt implicați fermieri și universități din 12 țări europene. De asemenea, este prevăzută o finanțare de 1,5 miliarde euro în cadrul Planului național de redresare și reziliență, care va fi direcționată exclusiv spre proiecte din domeniul agricol-climă-mediu.”

 BKT_GlobalTrends_ClimateChange_LisaBellocchi_President_ENAJ_b

A intervenit și Francesco Cavazza, cercetător în cadrul centrului italian de cercetare „Acqua Campus”, parte a Autorității pentru Irigații „Canale Emiliano Romagnolo”, cu câteva observații și informații interesante despre agricultura italiană, analizând în special problema apei și irigațiilor: „Acqua Campus este un hub de ultimă generație dedicat dezvoltării și transferului de inovație către companiile din domeniul agriculturii. Însă cercetările noastre nu se rezumă doar la noile tehnologii. Studiem și monitorizăm, analizăm diferiți parametri legați de climă și resurse, precipitații, ape subterane, umezeala solului și multe altele. Recent, am desfășurat un studiu despre precipitații și impactul acestora asupra agriculturii. Ne-am concentrat pe regiunea Emilia-Romagna, din nord-estul Italiei și am constatat că nu există schimbări majore în ceea ce privește cantitatea de precipitații, cât mai ales frecvența acestora: sunt concentrate în special în anumite perioade ale anului, creând astfel probleme cu seceta în lunile de vară. În plus, am observat că acest fenomen duce la scurgerea în sol a nitraților și fosfaților. Pentru a depăși această problemă, putem interveni prin îmbunătățirea fertilizării culturilor, folosind îngrășăminte organice și fertirigarea pentru a preveni pierderea nutrienților, precum și alte bune practici, precum culturile de acoperire.


BKT_GlobalTrends_ClimateChange_FrancescoCavazza_Researcher_Acquacampus_b

 

Din Italia în Irlanda. Tom O’Dwyer, Directorul Programului Signpost din cadrul Teagasc („Chògazz”), Autoritatea pentru Dezvoltarea Agriculturii și Industriei Alimentare din Irlanda a comentat: „În Irlanda, Guvernul și-a luat angajamentul, prin intermediul Planului de acțiune climatică, de a ajunge la zero emisii până în 2050, stabilind obiective specifice pentru fiecare sector: de la transporturi la industria energetică și, bineînțeles, la agricultură. Exact aceasta este direcția promovată de Programul Signpost. Este un program care are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul agricol din Irlanda, prin sprijinirea directă a fermierilor și profesioniștilor din industria agricolă, prin instruire și suport pentru adoptarea de bune practici și tehnologii sustenabile. Această inițiativă este în prezent susținută de peste 50 de parteneri, inclusiv asociații și organizații majore din sector și instituții specializate, și va avea un rol esențial în atingerea obiectivului zero emisii pe care Irlanda și l-a asumat. Teagasc lucrează la mai mult măsuri concepute pentru a reduce impactul acestui sector asupra mediului, de exemplu, prin încurajarea fermierilor să folosească îngrășăminte cu mai puțin dioxid de azot.

 BKT_GlobalTrends_ClimateChange_TomO'Dwyer_HeadOfSignpostProgramme_Teagasc _b

 

Accesați acest link pentru a urmări întregul episod: https://www.bkt-network.com/climate-change

Vă invităm în camera de presă a BKT: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

 

Despre BKT:

Balkrishna Industries Ltd. (BKT) este un producător de anvelope cu sediul în India. Grupul BKT oferă o gamă amplă și modernă de anvelope Off-Highway, proiectate special pentru vehicule din domeniul agricol, industrial, de terasament, minerit, portuar, ATV și grădinărit. Soluțiile inovatoare ale BKT, menite a răspunde celor mai diverse nevoi ale utilizatorilor, includ mai mult de 3.200 de produse vândute în peste 160 de țări din întreaga lume. Vizitați site-ul web www.bkt-tires.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →