Agricultura și energiile alternative - Revista Ferma
9 minute de citit

Agricultura și energiile alternative

ulei brut de floarea soarel m Agricultura și energiile alternative

La cea de-a XX-a ediție a IndAgra, am explorat oferta firmelor care au ca obiect de activitate energetica și aplicabilitatea echipamentelor lor în domeniul agricol sau în viața de zi cu zi a gospodăriilor din mediul rural. 

 

M-am oprit pentru început la un stand unde erau expuse o mulțime de generatoare de curent electric. Firma este românească și asamblează piese din import de la companii cu tradiție în producerea motoarelor și a altor componente necesare funcționării unui generator de electricitate. 

 

Surse de curent în afara Sistemului Energetic Național

”În cei peste 15 ani de experiență, am acoperit atât segmentul rural, cât și segmentul industrial din zona rurală. Practic, echipamentele noastre reprezintă o soluție pentru orice necesitate în domeniul micii mecanizări în agricultură, dar și pentru entități economice mult mai mari. Avem în gama noastră de producție generatoare portabile de la 2 kwa până la 15 kwa, care se pretează foarte bine pentru puncte de lucru izolate în câmp, dar avem și o gamă de echipamente staționare, plecând de la 25 kwa până la 450-500 kwa, care reprezintă o soluție în caz de avarie pentru fermele foarte mari. Sunt câteva ferme în nordul țării, în Maramureș, care funcționează de unsprezece ani cu generatoare staționare asamblate de societatea noastră”, mi-a declarat Mircea Nastasia, director de vânzări. ”Cel mai mic generator este de 1,6 kwa, pe care un client îl poate utiliza pentru aprinderea unui bec sau pentru punerea în funcțiune a unei pompe de apă”, completează Florin Vale, director de vânzări zonal. 

Ne mutăm apoi la un generator mai puternic, trifazat: ”Are o putere de 27 kwa. Este un generator deschis, poate fi utilizat în microferme dotate cu echipamente care au nevoie de o putere de pornire mult mai mare. Pot fi folosite și la silozuri”, îmi spun reprezentanții firmei. 

Generatoarele de curent electric aduse la IndAgra de către firma din Ilfov sunt echipate atât cu motoare pe benzină, cât și cu motoare pe diesel. Potrivit oficialilor companiei, generatoare de curent electric au fost livrate și sunt utilizate la stâne din Munții Maramureșului, din Munții Făgăraș și din Mărginimea Sibiului.

 

Uleiul energetic

Convinși de utilitatea acestor generatoare în activitatea agricolă care nu beneficiază de sursă de electricitate din sistemul energetic național, dar nici din surse alternative, am continuat explorarea noastră și am descoperit un stand cu echipamente care produc uleiuri vegetale, inclusiv ulei energetic folosit pentru alimentarea generatoarelor de electricitate! Firma importă echipamentele din Cehia și oferă, pe lângă livrarea propriu-zisă, servicii de proiectare și instalare. L-am întrebat pe inginerul George Băbău, director general al firmei, ce este uleiul energetic, iar răspunsul a venit prompt: ”Este un ulei care se folosește pentru motoarele diesel la generatoarele de electricitate. Practic, în loc de motorină se pune acest ulei. Este un ulei obișnuit, dar supus în prealabil operațiunii de degumare, adică de eliminare a fosforului sub pragul de 12%. 

Este o cerere foarte mare pe piață, cam de un an de zile a apărut această cerere formidabilă. Noi avem solicitări de 10.000 de tone de ulei degumat în fiecare lună, pentru generatoare electrice. Germania, Italia și India s-au axat îndeosebi pe utilizarea uleiului energetic. Este mai puțin poluant decât motorina, în primul rând, iar în al doilea rând, fiind vorba de ulei vegetal, nu mineral, prețul final este mai mic, fiindcă nu se mai plătesc accize”. Informația potrivit căreia pe piața internațională există o cerere mare de ulei energetic, obținut din uleiul obișnuit de rapiță și de floarea soarelui, este de interes pentru fermierii care înființează astfel de culturi. 

 

Fabrica de peleți și brichete energetice

Inventarea unor instalații care valorifică atât resturile vegetale ale activității agricole, cât și biomasa furnizată de salcia energetică și de alte specii de cultură, a dus la dezvoltarea industriei de producere a peleților și brichetelor pentru funcționarea centralelor termice. Paiele nu mai sunt arse pe câmp, lucru, de altfel, interzis de lege, ci sunt tocate și transformate în peleți energetici. În timp ce vorbeam cu directorul general, un angajat al firmei a pus în funcțiune o mică instalație de producere a brichetelor din paie și din rumeguș. Fiecare brichetă este ”un concentrat” de energie termică, fabricat din deșeuri vegetale scoase din circuitul natural. Decât să ardă pe câmp, paiele pot fi o sursă bună de energie, mai ales că sunt și regenerabile de la un an la altul, pe când pădurile au nevoie de zeci de ani ca să ajungă exploatabile. 

”Mă ocup de partea asta de peleți și brichete de 15 ani. Lumea a aflat ce înseamnă peleții, ce înseamnă brichetele. Piața s-a dezvoltat, dar încă mai este loc. Aș vrea să invoc aici exemplul Cehiei, de unde importăm echipamentele. Acolo există o reglementare potrivit căreia marii consumatori de combustibil solid, cum ar fi centralele electrice, centralele termice, incineratoarele, fabricile de ciment, combinatele chimice, sunt obligați să cumpere toți peleții din paie de pe piața internă. Acolo în fiecare sat e câte o mică făbricuță de peleți”, îmi spune George Băbău. 

 

Unde sunt centralele termice? 

La IndAgra am stat de vorbă cu reprezentanta unei firme din Italia, care produce și comercializează centrale termice în care ard diverși combustibili solizi: de la lemn și până la sâmburi de cireșe. ”Centralele termice ne permit să folosim toate acele reziduuri rezultate în urma activității agricole, dar în același timp furnizează energie termică pentru alte activități agricole. Să vă dau câteva exemple. Avem de pildă la Iași un client care produce legume în sere. Folosește pentru încălzire o centrală termică având drept combustibil deșeurile vegetale rezultate din livadă și din vie. Desigur, nu în mod exclusiv, utilizează și lemn, dar important este că reziduurile capătă valoare energetică, fără ca fermierul să fie nevoit să aducă modificări centralei termice. Un alt client al nostru folosește sâmburii din cireșe pe care le confiază. Un altul, cojile de nucă, el fiind un comerciant de sâmburi de nucă. De asemenea, am livrat centrale termice și unor proprietari de pensiuni agroturistice”, explică reprezentanta firmei italiene. 

 

Lămpi cu fibră de carbon

O firmă sud-coreeană a venit la IndAgra cu lămpi cu fibră de carbon, utilizate în fermele de păsări și nu numai. Lămpile sunt fabricate în China și aduse la Rotterdam (Olanda). Aceste instalații ne-au fost prezentate ca având o mulțime de avantaje. La stand l-am cunoscut chiar pe președintele firmei, She-Heung Park, care mi-a spus că, în opinia lui, ”România a crescut puternic în domeniul agriculturii, printre țările din estul Europei”. Deocamdată nu a reușit să viziteze prea multe locuri din țara noastră, fiindcă a fost prins cu întâlnirile de business din hoteluri și săli de conferințe, dar și-a propus să întreprindă câteva călătorii prin România. Acum e în căutare de clienți, dar și de distribuitori ai produselor sale. Am întrebat-o pe Ștefania Vlădărău, translator în cadrul firmei, care sunt avantajele acestor lămpi: ”Sunt lămpi folosite în sere și în fermele de porci și de păsări. Acestea sunt lămpi electrice, nu pe gaz sau pe benzină, așa cum se mai găsesc în România. Durata lor de viață este mult mai mare, de aproximativ 8000 de ore”. Iulian Țiței, junior marketing în cadrul Ambasadei Coreei de Sud la București, a completat: ”Lămpile cu fibră de carbon sunt ecologice și nu prezintă risc de incendiu. Dacă se întâmplă să cadă, automat se sting”. Vom urmări în viitor dacă vor fi implementate aceste noi tehnologii în fermele și serele din România, interesați să aflăm cât de avantajoase sunt în realitate aceste lămpi cu fibră de carbon. Prezentările de la stand trebuie confruntate mereu cu rezultatele concrete din ferme. 

Piața energiei, fie că vorbim de surse alternative, fie de echipamente de producție, provoacă tot mai puternic domeniul agricol și lumea satelor. Factorul energetic ocupă un procent tot mai mare în activitatea agricolă și nu mai poate fi neglijat. O soluție bună din punct de vedere energetic poate duce la rentabilizarea afacerii agricole sau turistice în mediul rural sau poate conduce la îmbunătățirea traiului în orice gospodărie țărănească.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →