„Agricultura modernă se face cu credite” - Revista Ferma
5 minute de citit

„Agricultura modernă se face cu credite”

pro credit1 m „Agricultura modernă se face cu credite”

„Prefer să cultiv porumb, pentru că obţin randamente bune. În ultimii ani, nu am scos sub 7 tone la hectar. Anul trecut a fost unul de excepţie, am făcut peste 10 tone, dar am avut ploi de parcă aş fi irigat pământul.

Când eram student, profesorul de fitotehnie ne spunea că în Banat se obţine producţie bună de porumb cu o singură condiţie: să nu uiţi să semeni”, îşi aminteşte fermierul, acum în vârstă de 62 de ani. Randamente bune a obţinut şi la grâu – 6,1 tone/ha, respectiv orz – 6,3 tone/ha. A ajuns la aceste performanţe datorită investiţiilor în tehnologie din ultimii ani.

 

ProCredit Bank i-a finanţat utilajele şi producţia

„Fără utilaje performante nu poţi obţine recolte bune. Ideal ar fi ca eu să recoltez în vară cele 300 de hectare de grâu, orz şi rapiţă în doar cinci zile. Pentru asta mai îmi trebuie însă o combină, pentru că cea pe care o am acum nu e aşa de productivă, lucrează în jur de 20 de hectare pe zi”, ne-a mărturisit Aurel Bocioc, făcând referire la combina John Deere de 260 CP, achiziţionată în 2005, prin programul Sapard.

Pentru a o putea achiziţiona a apelat la ProCredit Bank. „La vremea respectivă băncile erau mai restrictive în privinţa creditării pe agricultură. În cele din urmă, dealerul de la care am cumpărat combina m-a pus în legătură cu cineva de la ProCredit Bank.

Combina m-a costat 149.000 euro, cu tot cu heder. Aici am găsit înţelegere şi am obţinut imediat creditul. În cinci ani am achitat jumătatea mea, căci cealaltă jumătate era suportată de programul Sapard”.

Acesta a fost practic debutul unei colaborări de durată cu ProCredit Bank. Între timp a mai obţinut două credite, unul de producţie, acum trei ani, în valoare de 300.000 lei, şi altul, accesat în această primăvară, pe Măsura 312. Ultimul credit, în valoare de aproape 400.000 de euro (285.000 euro plus TVA), pentru achiziţionarea unui tractor Challenger de 250 de CP, a unei semănători de prăşitoare, o maşină de afânat solul, un combinator, un TerraDisc, o maşină de erbicidat şi o alta de fertilizat.

Practic, toată gama de produse de care are nevoie un fermier. Cu aceste achiziţii şi-a asigurat tot ciclul de producţie, la toate culturile.

 

Agricultură fără tehnică? Nu există!

„Agricultura modernă se face cu credite. Un fermier reuşeşte cu greu să adune 150.000 euro ca să-şi cumpere o combină, fără să-i fie afectată producţia. Dar dacă lucrează cu banca e mult mai uşor”, ne spune fermierul.

„Ca să ne batem cu producţiile din vest avem nevoie de tehnologie. Noi avem însă un handicap foarte mare, şi anume clima. Anul acesta am avut o producţie bună la grâu şi la celelalte păioase, dar în 2010, când am avut prea multe precipitaţii, am obţinut o recoltă mizerabilă. Eu am cules 4,2 tone de grâu la hectar dar în jurul meu toţi au obţinut sub 2 tone. Şi vorbesc de oameni cu experienţă.

La noi, din zece ani agricoli, unul este favorabil, ceilalţi nouă sunt cu probleme. Dacă ne referim strict la cereale, la noi maturarea are loc foarte repede, plantele sunt stresate de vreme. Vin căldurile şi se coc forţat, apare fenomenul de şiştăvire.

În schimb, în Franţa, Germania şi chiar Italia, clima întinde perioada de maturare a cerealelor pe 20-30 de zile şi chiar mai mult. Automat şi calitatea este mai bună. Dar acolo şi fertilizarea se face altfel. Ei dau până la o mie de kilograme la hectar, iar la noi puţini sunt cei care ajung să aplice măcar 300 kilograme de îngrăşăminte”, susţine bănăţeanul.

Acesta şi-a mai cumpărat la mâna a doua o semănătoare pentru păioase, care este mult mai robustă şi nu necesită un grad înalt de pregătire a patului germinativ. „După ce am recoltat porumbul, pot să semăn direct pe mirişte. Dacă folosesc această maşină, nu mai fac atâtea treceri de disc, pot să nu mai fac arătură. Rezultă o economie de timp dar şi de motorină”.

Şi-ar dori să se extindă, dar nu prea mai are unde. Suprafeţele sunt luate în lucru de alţi fermieri. „Vreau să-mi iau un cântar, ca să am o evidenţă strictă a producţiei, ca să pot să livrez. În prezent, ca să fac acest lucru trebuie să mă duc la un vecin, care mă taxează”. De asemenea, Aurel Bocioc ar mai vrea să cumpere un tractor performant de 100 până la 120 CP, pentru lucrări de fineţe, semănat şi erbicidat.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →