În inima regiunii de coastă a Australiei de Vest, la aproximativ 300 km nord de Perth, se află ferma PenAgri de 20.000 ha.
Cumpărată în urmă cu doi ani pentru 150 de milioane de dolari australieni (aproape 90 de milioane de euro), exploatația este administrată de un grup de șapte investitori din țară cu activitate în producția agricolă și creşterea ovinelor.
Nicolas Pastorelly, un tânăr francez din Marsilia, naturalizat la Antipozi (Australia de Vest), lucrează ca operator pe utilajele agricole în perioada semănatului care începe spre mijlocul lunii aprilie până în jurul datei de 25 mai. (Recoltarea este programată în perioada octombrie-decembrie a aceluiași an).
Pentru sezonul de primăvară, la conducerea tractoarelor și a pulverizatoarelor autopropulsate au fost repartizați șase angajați supravegheați de un manager.
Lucrările de însămânțare sunt realizate cu două tractoare, un John Deere 9RX 490 (de 540 CP) și un Versatile DeltaTrack 620 (de peste 600 CP), ambele echipate cu patru șenile triunghiulare.
O dotare modernă, performantă
Semănătoarele folosite sunt două modele Air Seeder 9682, de la producătorul canadian Morris, fiecare echipate cu o linie de semănat de 18 m lățime cu 60 de rânduri, adică un interrând de 30 cm. Capacitatea totală a buncărului este de 11 t, împărțită în două compartimente – unul pentru semințe și celălalt pentru îngrășământ solid – și un rezervor de 7.000 litri pentru azot lichid. În cabină, operatorul dispune de două ecrane: terminalul 9RX sau DeltaTrack, ce gestionează GPS-ul, sistemul hidraulic și diferitele setări ale tractorului.
Cel de-al doilea, de origine Topcon, este dedicat funcționării semănătoarei și a barei de brăzdar. Pentru a nu semăna pe o suprafață deja acoperită, acesta din urmă încorporează un dispozitiv de control al secțiunii de închidere a conductelor, la nivelul capetelor de distribuție, dedicat fiecăreia dintre cele opt secțiuni egale ale barei. Viteza înainte este de aproximativ 8 km/h. Densitatea de semănat, la rapiță, ajunge la 2,2 kg/ha. Sămânța se achiziționează în saci de 20 kg, de tip „4022P canola”, la un preț unitar de 2.000 de dolari australieni (1.196 euro).
Linia de semănat de 18 m este formată din 60 de elemente de însămânțare, fiecare echipat cu un dinți cu brăzdar, în timp ce o roată controlează adâncimea de însămânțare.
Fertilizarea se face cu două îngrășăminte, unul solid, (NP sau NPK) în doză de 80 kg/ha, iar celalalt lichid tip starter (Flexin: 40 unități azot), dozat la 40 l/ha. Adâncimea de semănat nu depășește 1 cm, deoarece terenul din fermă este în mare parte nisipos.
De asemenea, fiecare tractor și atașamentul său seamănă între 250 și 300 ha în 24 de ore, cu două echipe, una de zi și cealaltă de noapte.
Clima australiană este în general foarte uscată până la sfârșitul lunii mai, ploile apărând la începutul lunii iunie. Prin urmare, este important ca fermierii australieni să termine de plantat înainte de sezonul umed.
Rapiță modificată genetic
Din punct de vedere tehnic, procesul începe cu însămânțarea unei varietăți OMG de rapiță rezistentă la glifosat. Aceasta va fi urmată de mazăre, apoi de grâu. Plantele sunt învelite într-un strat de protecție fitosanitară împotriva insectelor si ciupercilor.
„Trenul rutier” (un camion cu două remorci) alimentează semănătoarea cu îngrășământ cu ajutorul unui șnec, (șurub fără sfârșit), în timp ce semințele de mazăre și grâu trec și ele prin același echipament pentru a încărca buncărul.
Un prim atelier de service transportă un rezervor de motorină de 7.000 l, un compresor și diverse truse de scule.
În final, un pulverizator autopropulsat Miller Nitro 7000, cu o capacitate de 6.000 l, se ocupă de aprovizionarea cu azot lichid și tratamentele fitosanitare.
De asemenea, pentru împrăștierea îngrășămintelor și alte lucrări agricole ușoare, ferma dispune de două tractoare: New Holland T7 și un Claas Axion 920.