Pe fondul temperaturilor destul de ridicate şi a instalaţiilor de alimentare cu energie electrică vechi de circa 40 de ani, luni 17 iulie 2023, s-a produs supraîncălzirea şi autoaprinderea cablurilor electrice la cele două pompe de la SRP Vânători (staţie de pompare care urcă apa pe terasă la circa 100 de metri) şi a unui transformator. Avaria a scos din funcţiune irigaţiile preţ de circa o săptămână.
„Am avut noroc de ploi!”
„Chiar dacă incidentul s-a produs exact în perioada cu cele mai mari călduri, pagubele nu au fost atât de mari, întrucât a avut grijă bunul Dumnezu să ne dea două – trei ploicele de peste 16 litri fiecare. Aşa că am avut noroc aici, la Vânători”, ne-a declarat Vasile Tunsu, fermier din satul Costi, comuna Vânători, judeţul Galaţi.
Acesta ne spune că Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii „Câmpia Covurlui” şi OUAI Vânători, şi-au mobilizat oamenii şi s-a intervenit foarte rapid. A durat mai mult înlocuirea cablajului, ca şi repunerea sub tensiune a pompelor de către furnizorul de energie care are proceduri de lucru… birocratice.
Cultura a doua de rădăcinoase
„Suntem obişnuiţi cu avariile. Anul trecut nu am putut iriga o lună şi jumătate. Plantele au mare nevoie de apă în această perioadă de stres termohidric”, a explicat fermierul cu gândul la cultura a doua de legume pe care o înfiinţează în aceste zile a fi depozitate peste iarnă.
„Semănăm morcov, sfeclă roşie, ridiche neagră, pe suprafeţe mici de câte trei – cinci hectare fiecare. În ciclul al doilea, rădăcinoasele vor avea parte de o perioadă mai răcoroasă, în care plantele se dezvoltă mai uşor, fără multe tratamente”, a adăugat Vasile Tunsu.
La Vânători se irigă culturile din plin
Avaria de la staţia SRP1 Vânători nu a afectat prea mult nici culturile fermei ing. Sicuţa Murgu.
„Cablurile care erau sub tensiune, probabil, s-au uzat şi au cedat, iar noi am acţionat foarte repede. Suntem obişnuiţi să facem front comun, în câteva zile s-a remediat totul, Dumnezeu ne-a ajutat cu vreo trei ploi, aşa că nu au fost mari probleme”, a susţinut aceasta. Acum lucrurile au revenit la normal.
În toate fermele se irigă din plin: culturile prăşitoare, legumele, furajele, pentru că judeţul Galaţi este într-un cod de secetă.
„Cum se anunţă un nou val de căldură, sigur că voi mai da o apă la porumb – a treia – pentru că mai au puţin şi plantele ajung la fenofaza de maturitate”, explică cultivatoarea.
Sicuţa Murgu are şi culturi de floare şi porumb la neirigat unde seceta face legea; în câmp, este mare nevoie de apă.
„Una peste alta, suntem mulţumiţi!”
„Culturile sunt frumoase, deocamdată este prematur să fac o evaluare finală a producţiei, se mai pot întâmpla accidente climatice: căderi de grindină, ploi torenţiale sau furtuni şi e riscant să te aventurezi în prognozarea recoltei”, a subliniat fermiera.
Aceasta a nu a ţinut nimic din recoltă în fermă, a contractat toată holda de grâu la preţul pieţei pentru că „nimeni nu-ţi dă mai mult decât ce este pe bursă! Una peste alta, putem să zicem că suntem mulţumiţi!”
„Noi am luat în toamnă sămânţa foarte scumpă, îngrăşămintele foarte scumpe că a aşa a fost 2022; a oferit posibilitatea furnizorilor să facă bani, ca după 1 ianuarie să se ieftinească! Dar noi am luat stocuri pentru culturile de primăvară, avem costuri între 2.000 şi 2.500 lei pe hectar”, a susţinut fermiera care are um management al costurilor strict sub… „cheie”!
Profitul reinvestit în instalaţii de irigare
Investiţiile făcute au fost pe partea de irigaţii, unde arde cel mai mult. „Am achiziţionat doi pivoţi, pentru ca la noi, dacă nu irigi, mori! Suntem într-o zonă aridă total şi dacă vrei să obţii produţie trebuie să ai echipamente moderne de udare. Forţă de muncă nu mai găseşti, nu are cine să mute vechile aripi de ploaie şi apoi nici nu-ţi permiţi să dai pe mâna cuiva care nu face nimic nişte bani şi la urmă să-ţi dai seama că ţi-a compromis cultura. Este absolut necesar să-ţi asiguri echipamentele de udat”, a concluzionat ing. Sicuţa Murgu.
“Irig într-una, nu mai ţin cont de nimic!”
Dumitru Ene, fermier din Slobozia Conachi, era în căutarea unei curele pentru un generator de la sistemul de irigaţii. “Nu pot să zic că m-a afectat avaria de la Vânători pentru că eu reuşisem să am o rezervă de apă în sol, eu am forţat cu udările înainte”, a explicat el.
Este mulţumit că poate asigura apă culturii de porumb. “Şi la Slobozia, şi la Vlădeşti, irig într-una, nu mai ţin cont de nimic. Floare am puţină spre deloc, vreo 20 de hectare, porumbul ocupă 620 ha şi sper să produc peste 10 tone la hectar. Am folosit o tehnologie completă, cu fertilizanţi de la Timac. Am luat astă toamnă îngrăşăminte chimice complexe cu preţ destul de mare, dar paradoxal, mai ieftin decât era DAP-ul. Eu fac schema de fertilizare în funcţie de agrochimia solului, de resturile vegetale, cultură…,”, a explicat fermierul gălăţean Dumitru Ene, cel care nu încă nu s-a încumetat să socotească cheltuielile pe hectar.