Astfel, în anul 2014, conducerea acestei structuri cooperatiste a înfiinţat un laborator de analize agrochimice şi consultanţă în agricultură şi a angajat un tânăr om de ştiinţă care a lucrat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Brăila pentru a-l coordona şi direcţiona.
Că a fost o bună alegere o demonstrează activitatea susţinută în cartarea agrochimică, unde comenzile vin şi de la fermieri din judeţele limitrofe Brăilei, dar şi derularea proiectului BIOSTIM, iniţiat din toamna trecută, ce constă în cercetări privind obţinerea de biostimulatori vegetali din deşeuri agricole post-recoltare şi plante medicinale pentru creşterea calităţii produselor agricole şi horticole.
Proiectul, cu o valoarea de peste 1,8 milioane lei, se desfăşoară până în 2018, având drept coordonator Cooperativa Agricolă BRAICOOP, iar ca parteneri: Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Brăila şi Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Inginerie şi Agricultură Brăila.
“Suntem la început de drum. Acum nu putem reliefa decât iniţiativa noastră, nu şi rezultatele concrete. Spre sfârşitul anului, vom avea mai multe de spus, iar la finalul derulării proiectului, adică în luna octombrie 2018, vom putea spune: «Da, am făcut un progres pentru a rezolva problema deşeurilor agricole pe care să le redăm naturii prin introducerea elementelor nutritive în ciclul biologic al plantelor, cu scopul creşterii calităţii producţiei atât la culturile agricole cât şi horticole. Da, am reuşit să construim şi să brevetăm o platformă de biodegradare a deşeurilor agricole care va putea fi introdusă pentru producţia în serie, la diferite dimensiuni, în funcţie de mărimea exploataţiilor agricole, astfel încât fiecare fermier să poată refolosi deşeurile agricole în obţinerea de biofertilizanţi pentru propria fermă. Da, sunt în curs de brevetare câteva reţete de biostimulatori vegetali pe bază de biofertilizanţi obtinuţi din deşeuri agricole la care s-au adăugat extracte de plante medicinale». Dar cercetările nu se vor opri odată cu implementarea proiectului, deoarece dacă vom avea sistemul de obţinere al biostimulatorilor, vom putea prepara şi alte reţete pentru alte culturi”, ne-a declarat convinsă fiind dr.ing. Daniela Trifan, şefa Laboratorului BRAICOOP.
Un laborator de referinţă
Potrivit cercetătorului, laboratorul a fost înfiinţat iniţial pentru a realiza analize agrochimice de sol, apă şi plante şi pentru a oferi consultanţă fermierilor care sunt membri BRAICOOP. Ulterior, au venit şi alţi producători agricoli, atât din Brăila, cât din alte judeţe pentru a obţine studii agrochimice informative.
Laboratorul BRAICOOP este utilat cu aparatură de ultimă generaţie pentru determinarea principalilor indici de calitate ai solului şi apei, precum şi pentru determinarea microscopică a unor boli şi dăunători din culturile agricole. În acest spaţiu se desfaşoară activităţi de cercetare agricolă experimentală, cu scopul elaborării de tehnologii agricole performante şi sustenabile, precum şi cercetări pentru zonarea unor soiuri şi hibrizi performanţi din punct de vedere calitativ.
În continuare, se doreşte ca activitatea de cercetare să pornească de la nevoile şi problemele cu care se confruntă fermierii, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin accesarea finanţării pentru proiecte de cercetare în agricultură.
“Cercetarea necesită foarte multe cheltuieli pentru aparatură, reactivi, personal calificat, culturi experimentale din care nu se obţine profit etc. Însă numai prin cercetare se pot oferi soluţii tehnologice pentru o agricultură performantă, care să conducă la producţii calitative, cu menţinerea protecţiei mediului şi a resurselor naturale, în special a fertilităţii solului”, a susţinut Daniela Trifan.
Un robot agricol va fi testat la BRAICOOP
În perioada imediat următoare, Cooperativa Agricolă BRAICOOP aşteaptă să ia startul în derularea unui proiect european, iniţiat de Spania, alături de alţi nouă parteneri din Franţa, Portugalia, Olanda, Italia, Grecia şi România. “Proiectul AGRIBOT – Development of a new robotic solution for Smart Precision Farming in small and medium European farms, cum este el intitulat, în valoare de aproape 4 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de trei ani, iar contribuţia noastră va fi de peste 260 mii de euro. Obiectivul principal este realizarea a doi roboţi; unul pentru prelucrarea produselor hoticole, ce va fi testat în Portugalia într-o fermă pomicolă, iar cel de-al doilea, menit să înlocuiască lucrările manuale dintr-o fermă vegetală, va fi testat într-o cooperativă din Grecia şi la BRAICOOP”, a precizat Daniela Trifan.