Ideea unei investiţii în agricultură a „încolţit” în urmă cu 10 ani, în anul 2016 a fost depus proiectul pentru înfiinţarea unei plantaţii de afin, prin Măsura 4.1.a, în Dumbrava, județul Bihor, iar primele plantări s-au făcut în 2019. Aşa a luat naştere proiectul Agricrafters.
„Proprietarul Grupului Smartware şi-a dorit să investească în zona de producţie agricolă cu valoare adăugată mare pe suprafaţă mică, iar cultura afinelor a părut a fi domeniul potrivit”, după cum ne-a declarat George Micloş, CEO Agricrafters.
Prima plantaţie Agricrafters
Proiectul iniţial a cuprins, pe lângă plantaţia de 27 hectare, o hală pentru depozitare şi echipamente de sortare şi ambalare, precum şi o staţie de pompare a apei din râul Holod, aducţiune de apă cu o lungime de 4,5 km şi 90 m diferenţă de nivel, rezervor stocare apă şi altele.
Implementarea proiectului a început în 2018, primele plantări fiind făcute în 2019, pe 20 de hectare, iar alte 7 ha au fost plantate în 2020. În 2022, plantaţia a fost extinsă cu încă 13 ha. „Soiurile de afini plantate au fost orientate în primul rând pentru a avea producţie pe durata întregului sezon. În a doua fază de extindere a plantaţiei am ales soiuri cu genetică nouă, care aduc productivitate per plantă şi o calitate superioară a fructelor, în principal dimensiune, fermitate şi durată de păstrare la raft”, ne-a spus George Micloş.
La ferma Agricrafters, prima producție comercială a fost de 65 de tone în 2021, apoi, odată cu maturizarea plantaţiei, producția a crescut la 240 de tone în 2022, 367 de tone în 2023 şi 462 de tone în 2024.

Potenţial de producţie 750 de tone de afine/an
„Pentru anul 2025 avem o producție prognozată de 520-530 tone de afine pe cele 40 de hectare ale fermei din Dumbrava, iar în următorii 2-3 ani potențialul fermei poate să ajungă undeva spre 750 de tone. Aceasta presupune o producţie medie de circa 20 tone/ha, în timp ce majoritatea producătorilor au o recoltă de 8-10 tone şi undeva la 12-14 tone/ha, maxim. Dar succesul stă în detalii şi noi aici încercăm să facem întotdeauna diferenţa”, ne-a asigurat reprezentantul Agricrafters.
Agricrafters exportă 98% din producţia de afine
Principala piaţă pentru afinele produse de Agricrafters o constituie Uniunea Europeană, în special Germania, Olanda, Polonia, dar şi Marea Britanie. „Doar o foarte mică parte din recoltă este livrată către retailerii locali. Anul acesta vom extinde, probabil, și mai mult piețele noastre de desfacere, vom livra şi către Italia şi Spania. De asemenea, ne dorim foarte tare să ajungem din nou în Orientul Mijlociu, unde am avut livrări în anul 2023”, a spus George Micloş.
Parteneriatul strategic Agricrafters şi AgroConcept
Tractoarele New Holland T4.80V au fost achiziționate de la AgroConcept, companie cu care Agricrafters are o colaborare bună. „Pe lângă faptul că echipamentele New Holland sunt de calitate superioară și la prețuri acceptabile, pentru noi contează foarte mult partea de customer service, pe care o oferă cei de la AgroConcept. Avem un parteneriat strategic şi suntem mai mult decât mulțumiți de serviciile lor, pentru că întotdeauna au fost proactivi, au preîntâmpinat nevoile noastre și au venit cu soluții adecvate pentru toate solicitările pe care le-am avut”, ne-a explicat George Micloş, CEO Agricrafters.
Tractoarele specializate New Holland T4.80V
Tractoarele specializate T4.80V au o serie de caracteristici exclusive New Holland, aşa cum este SuperSteer™ – unghiul strâns de virare, cabina VisionView™ cu vizibilitate ridicată, sistemul de filtrare cabină Blue Cab™ 4 şi terminalul color LCD plat InfoView™. Aceste caracteristici oferă versatilitate, manevrabilitate şi fiabilitate în orice condiţii de lucru din plantaţiile pomicole şi podgorii. „În domeniul în care activăm, avem nevoie de mecanizare, în special pentru lucrările de întreținere a culturilor. Aceasta în primul rând și datorită faptului că intervalele de timp în care putem acționa, în special pentru aplicare foliară, atât a fertilizanților, cât și a produselor fitosanitare, de regulă, sunt scurte. Avem 3-4 zile în care se poate face o intervenție optimă, motiv pentru care am achiziţionat deja 3 tractoare New Holland T4.80V, iar în viitor am bugetat un tractor pentru fiecare 25 de hectare, minim”, a precizat George Micloş.
Tratamentele fitosanitare şi fertilizarea se fac cu ajutorul unor atomizoare tractate (1000 litri) şi purtate (600 litri).
Citeşte şi: Un tractor 100% electric – New Holland T3 Electric Power. CÂND ÎL VOM VEDEA ÎN FERME?
Contează oamenii şi service-ul
„Tractoarele sunt performante şi la prețuri accesibile. Echipamente de calitate puteam găsi și la alți furnizori, dar cel mai mult contează oamenii de la AgroConcept şi service-ul. Asta este foarte important pentru mine: să știm că în momentul în care avem nevoie de ceva, se pune mâna pe un telefon și se rezolvă repede„, a afirmat George Micloş, CEO Agricrafters.
Afin şi zmeur în sistem hidroponic
Pentru că în Dumbrava terenul disponibil este limitat, Agricrafters a început un nou proiect lângă Salonta, unde anul trecut au fost înfiinţate deja 62 ha, iar anul acesta urmează încă 94 ha, cu o nouă abordare – cultură hidroponică – cu plante la ghiveci într-un substrat special pentru afine, un mix din fibră de cocos, turbă acidă şi perlită. „Cultivăm soiuri premium Sekoya, care nu sunt la liber pe piaţă. Noua fermă are potențialul să ajungă la 1000 de hectare într-un interval de 5-7 ani, în funcție de mai multe variabile de care va trebui să ținem cont„, ne-a declarat George Micloş.
Un alt proiect special derulat de Agricrafters, dar acum aflat în faza de cercetare şi dezvoltare, este cultura de zmeur în sistem hidroponic, pe 0,5 ha, în tunel acoperit.
„Proiectele noastre includ dezvoltarea fermei de la Salonta până la o suprafaţă de 1000 ha şi cert este că vom extinde semnificativ şi parteneriatul pe care îl avem cu AgroConcept prin achiziția mai multor tractoare, precum și a altor echipamente de întreținere de care avem nevoie în ferme” George Micloş, CEO Agricrafters, parte a Smartware Group
AgroConcept acţionează proactiv
„Cei de la AgroConcept au înțeles modul în care se derulează operațiunile în fermele noastre și au preîntâmpinat nevoile noastre, venind cu pachete de service pregătite înaintea sezonului, astfel încât utilajele să fie întotdeauna 100% funcționale și pregătite pentru intervențiile care sunt absolut necesare, în special în perioada prerecoltării, când sunt anumite momente critice pe care trebuie să le depășim cu brio pentru a asigura o producție de calitate. AgroConcept a știut să răspundă întotdeauna solicitărilor, dar mai mult decât atât, au fost proactivi, venind și cu soluții la care poate noi nici nu ne-am fi gândit. Contează foarte mult ca cineva să fie proactiv într-o relaţie, nu doar reactiv”, a precizat George Micloş.