AGENŢII PATOGENI LA PĂSĂRI. CUM NE AJUTĂ BIOMARKERII? - Revista Ferma
2 minute de citit

AGENŢII PATOGENI LA PĂSĂRI. CUM NE AJUTĂ BIOMARKERII?

Biosenzorii pe bază de interferometrie utilizează o sursă de lumină laser, un sistem de ghidare de undă şi un detector optic pentru a semnala prezenţa unor substanţe chimice şi agenţi patogeni „cheie” în adăposturi şi în sectorul de abatorizare şi procesare.

Tehnologia se află în etapa de validare comercială şi se preconizează că va fi gata pentru utilizare comercială din 2023. 

agentii patogeni la pasari_b

CUM NE AJUTĂ BIOMARKERII?

Biomarkerii fenotipici asociaţi cu sănătatea şi bunăstarea animalelor, aşa cum sunt indicatorii fiziologici (temperatura corporală, frecvenţa respiratorie, ritmul cardiac, tensiunea arterială, greutatea corporală, etc.), se modifică în condiţii de stres sau de boli. Măsurarea şi monitorizarea acestor parametri se face prin tehnici noninvazive, cu ajutorul biomarkerilor structurali asociaţi cu sănătatea intestinală a păsărilor, utilizaţi pentru a dezvolta un model de predicţie în calculul performanţei productive.

Sistemele de detecţie multi-senzoriale pentru monitorizarea variabilelor fizico-chimice ale mediului şi a calităţii aerului asigură un mediu confortabil. Spre exemplu, mişcarea păsărilor este un indicator direct al stării de bunăstare a păsărilor de curte, iar biosenzorii pe bază de cristale piezoelectrice pot determina diferenţele de locomoţie, aşa cum este simetria forţei de apăsare pe fiecare picior (detectează mersul neuniform/şchipoul). Senzorii termici şi electrochimici pot detecta prezenţa microorganismelor patogene.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →