Află ce se va întâmpla cu preţul laptelui în 2024! - Revista Ferma
3 minute de citit

Află ce se va întâmpla cu preţul laptelui în 2024!

transport lapte Află ce se va întâmpla cu preţul laptelui în 2024!Atât Comisia Europeană cât şi Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) se aşteaptă ca producţia de lapte a Uniunii Europene să rămână în mare parte neschimbată anul viitor. Marjele producătorilor ar putea fi însă afectate.

Potrivit celei mai recente prognoze privind piaţa laptelui, analiştii de la Bruxelles presupun că, în condiţii meteorologice normale, livrările de lapte de vacă către procesatorii europeni ar putea creşte anul viitor cu 0,2% comparativ cu 2023, până la 145,6 milioane de tone. Pe de altă parte, se estimează o scădere a numărului de vaci de lapte cu 0,6%.

Comisia nu a furnizat o prognoză pentru prețurile de producători de lapte. Cu toate acestea, ea a remarcat că, având în vedere tendinţa de scădere a costurilor de producţie, deşi acestea sunt încă relativ ridicate, preţurile la poarta fermei ar putea scădea şi ele, ceea ce ar pune presiuni suplimentare pe marjele de profit ale fermierilor.

Ce cred americanii?

La rândul său, USDA a venit cu propria prognoză privind piața laptelui din UE, oferind o perspectivă destul de stabilă pentru 2024. Spre deosebire de Comisia Europeană, americanii estimează că reducerea efectivului de vaci de lapte nu va fi complet compensată de creșteri ale productivității și că livrările de lapte vor scădea sub nivelul anului 2023 cu 0,1%, la 145,3 milioane de tone.

În aceste condiţii, USDA prevede o scădere a prețurilor la lapte şi costuri de producţie peste medie, ceea ce înseamnă inevitabil o reducere a profitabilităţii, astfel încât este de aşteptat ca unii producători mici să-şi întrerupă activitatea.

Frământări politice

Potrivit USDA, industria lactatelor din UE rămâne preocupată de punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) și a Pactului Verde. Consolidarea politicilor de protecție a mediului și a climei, precum și cerințe mai stricte privind bunăstarea animalelor ar necesita investiții neproductive suplimentare și ar reduce și mai mult profitabilitatea fermelor de lapte. Cu toate acestea, se speră că vocea fermierilor va fi auzită mai mult pentru a evita pagube şi mai mari.

De asemenea, experţii americani presupun că impactul războiului din Ucraina asupra costurilor de producție ar putea scădea în 2024. Conform evaluării USDA, sprijinul pentru Ucraina prin acces fără tarife și fără cote la piața UE pentru produsele sale agricole, care a fost prelungit până pe 5 iunie 2024, este puțin probabil să aibă vreun impact semnificativ asupra pieței laptelui din Uniunea Europeană.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →