Afidele cerealelor și tehnologia digitală - Revista Ferma
4 minute de citit

Afidele cerealelor și tehnologia digitală

De cele mai multe ori, afidele au fost ignorate. Cu toate acestea, micile insecte, denumite și păduchi de plante, pot să producă pagube importante de recoltă, atât cantitative cât și calitative. Afidele pot să fie și „vehicule” de transport ale diferitelor viroze sau micoplasmoze ale plantelor de cultură (inclusiv cerealele), cu impact negativ asupra producției.

 

Tratamentele vin prea târziu

De obicei fermierii văd afidele prea târziu în lan, atunci când densitatea lor este foarte mare, iar pragul economic de dăunare (PED) a fost depășit. În multe cazuri, tratamentele de combatere a afidelor se fac prea târziu. În condițiile în care prețurile tuturor inputurilor au crescut foarte mult, inclusiv al insecticidelor, este necesar a se realiza o combatere cât mai țintită.

Foto 1 Afidele pe frunza de grâu_b

Marea problemă cu afidele este legată de dimensiunile acestora. Insectele sunt mici, lungimea corpului variază de la 1,6 la 3 mm (în cazul adulților).

 

E nevoie de ochi de… vultur!

În mod clasic, se recomandă monitorizarea câmpului şi se aleg puncte de determinare pe diagonala solei. În cadrul fiecărui punct se analizează minim 50 de plante, iar dacă s-a depășit pragul economic de dăunare (25 afide/plantă primăvara), atunci se recomandă efectuarea unui tratament în vegetație cu un insecticid de contact sau local sistemic (translaminar) pentru combaterea afidelor.

Problema este că aceste sondaje iau foarte mult timp, iar persoana care le face trebuie să aibă ochi foarte buni ca să numere afidele (evident, cu ajutorul unei lupe). În luna mai, afidele la cereale se găsesc fie pe frunze, fie pe spice (după formarea acestora). De asemenea, afidele se pot găsi și pe aristele spicelor. Prin urmare, nu este greu de înțeles de ce, în cele mai multe cazuri, se pierde fereastra optimă pentru combaterea afidelor, iar populațiile acestora pot să crească în timp.

Afide pe spicele de grâu_b 

Probleme şi în ţara noastră

Probleme cu afidele sunt în Marea Britanie, acolo unde populațiile au un nivel foarte ridicat şi tot acolo sunt probleme mari cu virozele la cereale transmise de afide.

La noi în țară, doar în unii ani, afidele la cereale au densități ridicate, fapt ce poate pune probleme fermierilor. Acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului trecut, fix în luna mai, când fermierii din sudul și estul țării s-au trezit cu spicele de grâu „învelite” de afide. Condițiile climatice din acea perioadă, cu temperaturi ridicate și umiditate mare au ajutat afidele. Anul trecut am văzut la treabă larvele și adulții de buburuze (Coccinella septempunctata), consumând afidele de pe frunzele și spicele de grâu, dar masa lor (afidele) era mult prea bogată.  

 

Dronele nu prea „văd” afidele

Cu dronele este mai dificil, având în vedere că afidele sunt de dimensiuni mici. Este drept, afidele se găsesc în colonii, acestea ar fi vizibile pentru drone, dacă se află pe frunze. În cazul grâului, orzului secarei sau triticalelor, afidele se pot găsi în spice, fapt ce ar face aproape imposibilă o bună detectare a acestora.

După cum știți, eu pozez foarte mult în câmp, folosesc o cameră foto compactă, iar pentru mine a fost o adevărată provocare să pot focaliza corect afidele prezente pe spice sau ariste. De aceea cred că, cel puţin deocamdată, fotografiatul afidelor din dronă nu prea este fezabil.

 Buburuze pe spicul de grâu în căutare de afide_b

Nici roboţii nu prea fac faţă

S-a tot vorbit de roboții agricoli, folosiți inclusiv la combaterea buruienilor, bolilor, dar și a unor specii de dăunători. Problema este că și pentru camerele de luat vederi ale roboților este destul de dificil să „vadă” afidele.

 Afidele prezente pe spicele de grâu, o provocare pentru sistemele de focalizare ale camerelor foto_b

O posibilă soluţie: telefonul

Cum este posibil? Aflaţi din revista FERMA, ediţia 1-14 mai 2022! Cumpără revista online: https://issuu.com/revistaferma/docs/revista_ferma_nr._8_1-14_mai_2022

 

NU PASAŢI PROBLEMA AFIDELOR!

ATENŢIE! Nu trebuie să pasăm răspunderea doar către tenologiile moderne. Dronele, roboții, capcanele automate digitale și alte aparate similare nu sunt decât niște unele. Chiar dacă foarte evoluate, sunt totuși unelte. Răspunderea și decizia aparține fermierului. Trebuie să ne asumăm această răspundere, în cunoștință de cauză, pe baza datelor furnizate cu ajutorul tehnologiei moderne, în nici un caz să pasăm „cartoful fierbinte” digitalizării!

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →