Potrivit sursei, fermele specializate în producţia de lapte au înregistrat o creştere de 63,6% şi, respectiv, 50,5% a profitului şi a venitului în anul de comercializare 2021/22, depăşind astfel în mod semnificativ profitul celui mai de succes an de comercializare raportat aici până în prezent.
Conform estimărilor Ministerului Federal al Alimentaţiei şi Agriculturii (BMEL), venitul pe lucrător a crescut cu 32 la sută, ajungând la aproximativ 43.500 de euro, în comparaţie cu anul de comercializare precedent.
DE CE AU CÂŞTIGAT FERMIERII NEMŢI ATÂT DE BINE?
Un motiv important pentru evoluţia pozitivă a veniturilor este reprezentat de creşterea puternică a preţurilor pentru multe produse agricole, începând cu a doua jumătate a anului 2021. Acest lucru a compensat preţurile semnificativ mai mari ale inputurilor. „Rezultatul bun permite multor ferme să răsufle uşurate. Le oferă o marjă de manevră pentru a constitui rezerve sau pentru a investi în viitorul fermelor lor”, a spus Dr. Ophelia Nick, secretar de stat la BMEL, potrivit agrarheute.de.
CU CÂT AU CRESCUT VENITURILE?
O privire asupra fiecărui tip de fermă arată o evoluţie diferenţiată a veniturilor. În timp ce fermele de creştere a animalelor (finisare) au înregistrat o creştere puternică, în medie, fermele ecologice au trebuit să accepte uşoare reduceri ale veniturilor.
Cum a fost situaţia în anul de comercializare 2021/22?
• Fermele de cultura mare au reuşit să îşi mărească semnificativ profitul şi venitul faţă de anul trecut, cu o creştere de 39,9 la sută faţă de anul precedent, înregistrând profituri de aproximativ 93.782 de euro în medie pe întreprindere.
• Fermele specializate în producţia de lapte au raportat şi ele o creştere de 63,6 la sută şi, respectiv, 50,5 la sută a profitului şi venitului în anul de comercializare 2021/22, depăşind astfel în mod clar profitul celui mai de succes an de comercializare raportat până în prezent.
• Fermele de finisare au beneficiat, de asemenea, de majorări ale veniturilor, înregistrând o creştere de 61,5 la sută a profitului, la o medie de 59.724 de euro pe întreprindere.
• Fermele mixte au obţinut şi ele creşteri semnificative ale profiturilor de 56,9 la sută, ajungând la 72.055 euro pe întreprindere.
ALŢI FERMIERI AU PIERDUT
În timp ce fermierii nemţi se bucură de profituri, Comisia Europeană (CE) caută soluţii pentru a limita pagubele produse fermierilor din Polonia, România, Ungaria şi Slovacia, din cauza efectelor economice ale războiului, respectiv a comerţului liber cu cereale pe relaţia cu Ucraina.
În România, anul trecut veniturile fermierilor au scăzut cu cel puţin 21%. Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a declarat că sunt necesare măsuri urgente, însă ajutoarele oferite de CE i-au nemulţumit pe fermierii români, care au şi protestat masiv pe 7 aprilie.
Specialiştii mai susţin că până în 2027, inflaţia va ”tăia” 85 de miliarde de euro din banii alocaţi prinPAC.
un articol de
PAULA CIUPAG