La Osmancea, ca peste tot în Dobrogea, culturi calamitate, muncă istovitoare, investiţii pierdute, stres. Fermierul Aedin Celzin are semănate aproape 300 de hectare cu porumb. Spune că-l va „recolta”… cu discul.
Seceta îşi face de cap producând insomnii agricultorilor. Aedin Celzin are semănate aproape 300 de hectare cu porumb. „E uscat tot! Nu intrăm cu combina că nu are niciun rost, ar fi o cheltuială în plus. O să aducem discul, cred că prin octombrie, când o să ne dea voie să facem lucrări”, ne-a declarat tânărul agricultor.
Potrivit acestuia, doar floarea soarelui arată mai binişor pentru că „au fost ceva precipitaţii în zona în care a fost înfiinţată cultura”. După 20 august va organiza formaţiile de lucru la recoltat şi transportul producţiei din câmp în spaţiile de depozitare.
„Şi la păioase am ieşit prost!”
Fermierul din Osmancea, comuna Mereni, nu a vândut nimic din recoltă. „Am depozitat cam tot ce am mai putut aduna din câmp în aşteptarea unei conjuncturi de preţ favorabilă. Dar, am văzut că au început să scadă iarăşi preţurile! Am avut investiţii la culturile de toamnă de 5-6.000 lei pe hectar şi gândiţi-vă că jumătate din suma asta sunt numai îngrăşămintele… Plus erbicide, motorină, salariile, arenda care s-a ridicat la o tonă la hectar!”, a susţinut proaspătul doctor în ştiinţe agricole Aedin Celzin care lucrează circa 3.000 de hectare în partea de sud est a judeţului Constanţa.