”Europa investeşte în zonele rurale” – este sloganul sub care banii europeni vor curge dinspre bugetul FEADR către finanţarea afacerilor agricole, în perioada 2023-2027.
”Robinetul” se va deschide cu Intervenţia DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, ale cărei ghid şi proceduri sunt pe cale de a lua o formă finală.
Câţi dintre viitorii fermieri vor apuca să-şi vadă visul finanţat cu bani europeni, vom afla la momentul selecţiei. Sunt multe prevederi noi în ghid şi încă multe probleme nerezolvate din exerciţiul financiar anterior.
Cele mai mari hopuri au rămas însă la preluarea exploataţiilor de către tinerii aspiranţi la proiecte pe DR-30. Iar cea mai recentă aberaţie a fost expusă la emisiunea ”Agricultura, o şansă pentru România” de la agroTV, unde consultantul Cosmin Măglaş a explicat că ANSVSA nu mai acceptă decât prezenţa unei singure specii în cadrul exploataţiei zootehnice, conform normei sanitar-veterinare din 28 decembrie 2022. Referirea se face în mod direct la exploataţiile comerciale de tip A, înregistrate şi autorizate conform legii, care îndeplinesc anumite condiţii de biosecuritate şi din care se comercializează pe piaţa naţională animale vii şi produsele de origine animală de la acestea.
Problema apare taman la preluarea de către tânărul fermier a unei ferme cu mai multe specii, în condiţiile în care Ghidul precizează clar că preluarea se va face integral. Păi şi cum facem? Omorâm porcul? Zburăm găinile afară din curte?!
Sigur că fundamentul normei ANSVSA are în vedere noile măsuri de biosecuritate şi protecţie sanitară veterinară dar, din câte ştim, nimeni nu a interzis până acum fermele mixte în România!
”Este un ordin abuziv, din punctul meu de vedere (…) fără o clarificare din partea ANSVSA şi fără o atitudine a Ministerului agriculturii, ca şi Autoritate de management în domeniul fondurilor europene, se va crea un abuz de drept asupra acelor gospodării care au nevoie de finanţare”, a explicat Cosmin Măglaş.
Ordinul ANSVSA prevede că, pentru exploataţiile nonprofesionale cu porcine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit atribuie codul alfanumeric unic şi permanent, doar după ce a verificat şi a constatat îndeplinirea condiţiilor de biosecuritate stabilite de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
Pentru exploataţiile comerciale de tip A, medicul veterinar de liberă practică împuternicit editează datele exploataţiei nonprofesionale în vederea transformării acesteia în exploataţie comercială de tip A, doar după obţinerea de către proprietarul acesteia a înregistrării sanitar-veterinare şi după înstrăinarea animalelor din alte specii.
Vom relua acest subiect în ediţia următoare şi vom încerca să aflăm mai multe răspunsuri de la autorităţi, consultanţi şi potenţialii beneficiari. Însă dacă unii fac şi alţii tac sau se fac că nu văd, aşa cum se întâmplă de obicei când vine vorba de asumarea deciziilor oficiale, atunci preluarea integrală a fermelor comerciale de tip A cu mai multe specii se va afla într-un mare impas… legislativ. Să nu fie aşa! Dar, dacă este?! Cine îşi asumă răspunderea?
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro