Lecturând secţiunea cu pricina – Reguli particulare în materia arendării, gândul m-a purtat vrând-nevrând la Nenea Iancu, de parcă s-ar fi fost deschisă o nouă stagiune din dramaturgia caragialiană. Capul de afiş, fireşte, binecunoscuta schiţă „Arendaşul român”. Dar pusă în operă într-o nouă viziune scenică şi regizorală.
Ei bine, cam tot ce-a pătimit Ion, s-a petrecut, de curând, cu vizita de lucru a crescătorilor de animale în Bucureşti. Atâta timp cât tainul la subvenţie nu a crescut, vacile noastre lipsite de prejudecată, de altfel ca toate dobitoacele din şeptel, au început dintr-odată să se nevrozeze.
Clinic, trebuie spus că ele sufereau încă de pe vremea centralismului democratic, când, cu burta goală, toooot rumegau la idei subversive. În ăst timp, producţia de lapte era împuţinată la trup, dar umflată în raportări, hârtii şi statistici. Ca urmare, cu îngrijitori cu tot, în asociaţie, timp de câteva zile au făcut “zaveră” la tabăra de toamnă din faţa Ministerului Agriculturii.
Dar din ieslea guvernamentală nu a mai scăpat nici măcar o mână de fân. “A-nţărcat bălaia!” spune o vorbă din popor… Hesiod, cel care a scris primul poem didactic despre agricultură, intitulat “Munci şi zile” spunea că “oaia care behăie pierde o gură de fân!” Ei, bine, de atâta… behăitură, sigur că fermierii nu au câştigat nimic la tainul subvenţiilor.
Dar se pare că ar fi câştigat la… controale! Unii crescători s-au plâns că au căzut controalele perpendicular şi pe capul lor, şi pe cap de animal! Tabără grăia în faţa presei că, în urma acestor acţiuni inopinate şi comandate pe la crescătorii de bovine, au fost găsite animale lipsă şi “inexactităţi”.
Orizontul de aşteptare dintr-o tabără şi din cealaltă este decupat din „ecranizări” diferite. Crescătorii de animale se aşteptau ca promisiunile agricultorului-şef să fie acoperite de fapte, dar ministrul vroia cu totul altceva. “Eu aştept… de la ei nu numai cereri legate de bani, ci şi organizarea lor interioară. A sta numai cu mâna întinsă către bugetul de stat nu e în regulă”.
Această declaraţie mi se pare o replică dintr-o piesă de teatru absurd. Crescătorii de animale protestau pentru un nivel de subvenţie mai mare, aşa cum li s-a promis, chiar de către titularul de la Agricultură, iar ministrul Tabără aşteaptă de la ei nici mai mult nici mai puţin decât… “organizare interioară”! Aşa că fermierii au plecat acasă, tot păgubaşi! Cu coada-ntre picioare şi cu… controalele pe cap! Erau îndreptăţiţi să revendice şi să protesteze, aveau dreptate.
Ministrul Tabără rămâne de poveste… Din povestea “Cănuţă, om sucit”. Într-o conferinţă de presă le-a transmis crescătorilor din toată ţara românească un mesaj clar, potrivit căruia la Ministerul pe care-l conduce s-au aciuat cei mai puternici… bătăuşi. “Ţi mai prima, domnule, aleşi pe sprinceană, care mai de care, dă cu puşca-n Dumnezeu…” ( Vorba lu’ Conu Leonida). Iată ce spunea ministrul Tabără când a dat “faţă cu reacţiunea”: “Ne batem în continuare pentru ca subvenţia pe cap de animal să crească cu cel puţin 10-12 la sută”.
Cu ceva timp înainte, în timp ce se expunea la expoziţii alături de oieri, şeful Agriculturii afirma că în momentul când se va tăia un leu din bugetul MADR îşi va da demisia.
Dar, după câteva zile, bătaia ministerială s-a transformat într-o bătaie de joc guvernamentală. Executivul a “tăiat moţul” promis de ministrul Agriculturii, după care a “întors” tainul subvenţiei la nivelul atins cu un an în urmă! Cu un cinism binecunoscut, patronul sereleului numit MADR, ca un doctor ce este, a recomandat “pacienţilor” săi: „La care nu le convine suma să-şi lichideze animalele!” (citat dintr-un comunicat Agrostar). Memorabilă frază! De unde se vede că verbul “a lichida” face parte din în vocabularul activ al limbii române, cu mare trecere pe la minister.
Din prea multă dragoste pentru cei ce lucrează în Agricultură, ministrul Tabără face reformă. Şi iubeşte tot ceea ce face. Nici n-ar avea cum, îl obligă fişa postului… De curând, pe lista maladiilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus şi dragostea. Motivul? Ar fi o afecţiune care provoacă, între altele, şi dependenţă!
Acest articol este un pamflet şi trebuie considerat ca atare.