
UE se pregăteşte pentru aprobarea rapidă a unui acord comercial cu blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay) după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, a anunţat Rupert Schlegelmilch, principalul negociator de la Bruxelles.
Schlegelmilch a vizitat racent cele patru state sud-americane pentru a stabili detaliile tehnice ale acordului, care, dacă va fi semnat, ar urma să devină cel mai mare parteneriat comercial de liber schimb al Uniunii Europene, acoperind 10% din populaţia lumii şi 20% din PIB-ul global.
Într-un interviu acordat presei braziliene, Schlegelmilch a confirmat că îşi face „temele” în aşteptare cu ţările din America Latină pentru a încheia acordul în cazul în care va apărea o fereastră de oportunitate după luna iunie. „Avem un mandat din partea tuturor statelor membre, inclusiv a Franţei, pentru a face acest lucru”, a subliniat el.
După două decenii de negocieri, UE şi Mercosur au ajuns la un acord politic privind forma finală a textului în 2019. Cu toate acestea, ratificarea sa a fost blocată din cauza preocupărilor de mediu şi temerilor cu privire la impactul său asupra sectorului agricol al Uniunii Europene, ridicate în special de Franţa, care şi-a intensificat criticile pe fondul acţiunilor de protest ale fermierilor de la începutul anului.
Franţa spune că acordul e depăşit
În timpul unei vizite recente în Brazilia, preşedintele francez Emmanuel Macron a numit textul „învechit”, deoarece a fost conceput în urmă cu aproape două decenii şi a cerut reluarea de la zero a negocierilor pentru un nou acord. În schimb, autorităţile de la Bruxelles s-au exprimat mai puţin cu privire la finalizarea acordului în acest an, deoarece subiectul a devenit din ce în ce mai polarizant în sectorul agricol european.
Elementele comerciale ale acordului, care intră în competenţa exclusivă a UE, ar putea fi aplicate provizoriu, similar acordului pe care UE l-a încheiat cu Canada (CETA). Cu toate astea, e nevoie şi aprobarea Parlamentului European şi a unei majorităţi calificate a statelor membre din Consiliu, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE, pentru ca acordul să poată fi pus în practică.