Conform previziunilor furnizate de Federația Europeană a Producătorilor de Furaje (FEFAC), producția de furaje pentru animale de fermă din UE (UE27) este estimată la 144,3 milioane de tone în 2023, reflectând o scădere de 2% față de 2022.
Industria europeană de furaje s-a confruntat cu o varietate de provocări în ultimii ani şi care au avut un impact semnificativ asupra producției de furaje. În plus, schimbările în metodele de producție, precum și scăderile sau modificările cererii ca urmare a schimbării preferințelor consumatorilor (impactul inflației prețurilor la alimente) afectează producția de furaje în mod diferit în diferite state membre. În timp ce țări precum Germania, Irlanda, Danemarca și Ungaria au înregistrat o scădere a producției de furaje cu aproximativ 5%, alte țări precum Austria, Bulgaria, Italia și România au înregistrat creșteri moderate. Restul statelor membre fie au redus ușor producția de furaje, fie au menținut-o la niveluri similare cu anul precedent.
Sectorul furajelor pentru porci
Ca și în 2022, sectorul furajelor pentru porci a fost cel mai puternic afectat în 2023, cu o scădere suplimentară de aproape 2,5 milioane de tone (-5,2%).
- Germania, de exemplu, a înregistrat o scădere a producției de carne de porc din cauza pierderii piețelor de export asiatice și a unor campanii media negative.
- Danemarca a cunoscut o scădere semnificativă a producției de carne de porc de -13,6%.
- Spania, cel mai mare producător de hrană pentru porci din UE, a pierdut 800 mii de tone din producție din cauza schimbării preferințelor consumatorilor (datorate inflaţiei) și a pierderii piețelor de export.
- Italia continuă să se lupte cu problemele cauzate de pesta porcină africană (PPA).
Mai multe furaje pentru păsări
Producția de furaje pentru păsări a urmat o tendință relativ pozitivă în 2023, în creştere cu 0,9 milioane de tone față de 2022, deoarece unele țări și-au revenit după impactul negativ cauzat de gripa aviară în 2022. Cu toate acestea, atât Ungaria, cât și Republica Cehă au cunoscut scăderi suplimentare ale producției de furaje din cauza reducerii efectivelor de pui de carne, întreruperi ale ciclurilor de creştere și probleme pentru abatoarele locale.
Trebuie subliniat că această creștere modestă este încă insuficientă pentru a recupera pierderile din 2022, producţia de furaje din 2023 fiind în continuare cu 700 mii de tone sub nivelul din 2021.
Mai puţine furaje pentru vaci
Producția de furaje pentru bovine în 2023 a scăzut cu 0,8 milioane de tone (-1,9%) față de 2022. Spania şi Portugalia s-a confruntat cu probleme legate de secetă, ceea ce a dus la închiderea multor ferme zootehnice, în special în sectoarele rumegătoarelor. Probleme precum prețul scăzut al laptelui și sanitar veterinare au continuat să afecteze și mai mult industria. În schimb, crescătorii de animale din Republica Cehă și din alte țări din centrul și sud-estul Europei au beneficiat de o bună producţie de furaje verzi, ceea ce a dus la o cerere redusă de furaje „industriale” pentru animale.
Sursa: FEFAC
Perspective 2024 pentru industria de furaje
Scenariul în ceea ce privește perspectivele cererii de furaje în 2024 rămâne incert. Factorii cheie, cum ar fi impactul bolilor animale, incertitudinea economică, inflația continuă a prețurilor la alimente, tulburările meteorologice în curs și importurile crescute de produse de pasăre din Ucraina afectează producția locală. Impactul politicilor ecologice și de bunăstare a animalelor este de așteptat să aibă un impact negativ asupra perspectivelor pieței animalelor și furajelor, deși costurile pentru input-urile cheie pentru furaje, în principal cerealele furajere, au scăzut la nivelurile de dinainte de 24 februarie 2022.
„Având în vedere gama complexă de provocări cu care se confruntă industria, este puțin probabil să existe o creștere semnificativă a cererii de furaje în viitorul apropiat” se apreciază în raportul FEFAC.
- Sectorul producţiei de furaje pentru bovine (în special vaci de lapte) ar putea avea o stabilitate sau chiar o creștere în unele țări, dar sunt așteptate şi scăderi (în alte state) din cauza presiunilor de reglementare;
- Sectorul creşterii păsărilor se confruntă cu tendințe mixte şi o intensificare a concurenței din partea importurilor de carne de pasăre, în special din Ucraina.
- Sectorul producției de furaje pentru porci este în general în scădere din cauza presiunii de reglementare, a cererii reduse de pe piață, a închiderii unor piețe de export și a problemelor structurale din anumite state membre;
Evoluţie producţie de furaje UE (milioane de tone)

Problemele producătorilor de cereale și furaje din UE sunt interconectate
Anul trecut, condițiile meteorologice nefavorabile au dus la scăderea recoltelor, iar statele UE au fost nevoite să importe mai multe cereale. În mare parte oleaginoasele și culturile proteaginoase sunt importate. Dar cerealele furajere au atins în mod istoric niveluri de autosuficiență în UE, până la aproximativ 90% din necesarul total pentru producţia de furaje.
Criza din Marea Roşie
Întreruperile de transport în Marea Roșie au cauzat întârzieri semnificative în aprovizionarea cu aditivi esențiali pentru hrana animalelor, cum ar fi aminoacizii și vitaminele, iar criza prelungită ar putea duce la creșterea considerabilă a costurilor finale ale furajelor în al doilea și al treilea trimestru din 2024.
În plus, criza din Marea Roşie poate pune în pericol competitivitatea exporturilor de cereale ale UE. Capacitățile comerciale şi logistica transportului către Orientul Mijlociu au fost afectate de criză. În consecință, există riscul de reducere a exporturilor de cereale din UE către piețele cheie din Orientul Mijlociu, care ar putea influența și mai mult dinamica globală a pieței.