A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső! - Revista Ferma
4 minute de citit

A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső!

Cziko Dezso IMG 8880 A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső!

Acum 16 ani, când a hotărât să se întoarcă în România, Czikó Dezső avea, la doar 28 de ani, o firmă cu 36 de angajați în Budapesta, capitala Ungariei. Spune că i-a plăcut de mic agricultura, însă motivul principal pentru care a revenit acasă a fost acela că își iubește foarte mult satul natal și și-a promis că, atunci când o să se însoare, se va întoarce în România, astfel încât copiii lui să se nască aici. Ca un făcut, soția sa este din aceeași comună din Harghita, însă s-au cunoscut în Ungaria.

Odată luată decizia de a reveni în țară, a cumpărat locul pe care astăzi se află ferma și unde, acum 16 ani, nu era nimic și a început să construiască, pe rând, investindu-și în ferma din România toți banii pe care îi avea la acel moment.

Ferma lui Cziko Deszo Holsten Farm Invest3 A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső!

DE LA 5 HA ȘI 10 VACI, LA 300 HA ȘI 160 DE VACI

În 2007, avea cinci hectare de teren și 10 juninci din rasa Holstein, de unde vine și numele fermei sale – Holsten Farm Invest. Pe parcurs, însă, a renunțat la Holstein, pentru că sunt animale mai puțin aclimatizate la condițiile din țara noastră și în special la condițiile din zona unde este ferma sa. Acum are 70 de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească și 40 de taurine de carne Angus. În total, cu juninci și viței, în fermă sunt 160 de capete de bovine. Teren are 300 de hectare, din care jumătate sunt în proprietate. Doar 15 hectare sunt teren arabil, pe care cultivă porumb pentru siloz, ovăz și grâu.

Ferma lui Cziko Deszo Holsten Farm Invest1 A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső!

Czikó Dezső susține că cel mai greu din tot ceea ce face i se pare să economisească bani pentru a cumpăra utilaje noi, în condițiile în care costurile tuturor inputurilor agricole au crescut foarte mult în ultimii trei ani. Subvențiile primite de la APIA reprezentau, până acum, bani pe care putea să îi pună deoparte pentru astfel de investiții, dar într-un an extrem de secetos, cum a fost 2022, acest lucru a fost extrem de dificil.

În februarie 2022, Czikó Dezső a achiziționat de la Tehnodiesel un încărcător Weidemann 1390, cu finanțare directă prin firma Mauch, firma mamă a companiei Tehnodiesel. Încărcătorul Weidemann 1390 pe care îl are acum este folosit în fermă la scos gunoiul de grajd, la transportul și înfolierea baloților, la furajarea animalelor. Chiar și soția lui lucrează pe încărcătorul Weidemann, pentru a transporta prin fermă lemnele de care au nevoie pentru încălzire.

Ferma lui Cziko Deszo Holsten Farm Invest2 A renunțat la o firmă cu 36 de angajați în Budapesta pentru a se întoarce în satul natal! Iată povestea lui Czikó Dezső!

Este conștient însă că utilajele noi sunt esențiale în orice fermă: dacă, în ferma sa, ar fi făcut o parte din lucrări manual sau dacă utilajele cu care lucrează nu ar fi fost noi, i-ar fi fost mult mai greu să găsească oameni care să vrea să muncească în fermă.

”Cu angajații trebuie să te porți ca și cum ar fi parte din familia ta, trebuie să le oferi condiții bune de lucru și să îi tratezi cu respect. La noi, toți angajații din fermă mănâncă la aceeași masă cu membrii familiei și salariul este pe măsura muncii, 3.000 de lei net primește cel mai slab plătit angajat”, spune fermierul din Harghita.

Acum, are cinci angajați în fermă: unul lucrează pe utilaje, trei angajați se ocupă de furajare și de curățenia din grajduri, iar cel de-al cincilea este responsabil de curățenie și de muls. Doi dintre angajații săi lucrează în fermă de 16 ani, iar unul de 12 ani.

PROBLEME COMUNE CU CEI DIN VEST

În luna aprilie a acestui an, Czikó Dezső a vizitat câteva ferme de creștere a bovinelor din Tirolul de Sud, provincia italiană aflată la granița cu Austria și cu Elveția. Fermierul din Harghita spune că și-a dat seama că, deși diferențele dintre fermierii din Vestul Europei și cei din România par foarte mari, practic, toți se confruntă cu aceleași probleme: lipsa forței de muncă, eforturile pe care le fac pentru avea un parc de utilaje agricole pus la punct și anduranță obligatorie 365 de zile pe an.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →