Constantin Ştogrincă, căci despre el aste vorba, aşteaptă primăvara cu emoţii. Seceta nu se dă dusă, rapiţa a îngheţat. Fermierul a redus la maxim cheltuielile.
Seceta rămâne un pericol
Fermierul ieşean spune că a semănat rapiţă, grâu şi orz pe aproape 400 ha, cam jumătate din terenul lucrat. Campania nu a fost deloc grea, întrucât are utilaje performante. Şi-a făcut din plin datoria faţă de pământ: fără arătură, cu un disc greu, apoi a semănat în teren uscat sau în mirişte direct, cu o maşină Horsch cu pregătire şi fertilizare la … rădăcină. „Cu toate că m-am bucurat de precipitaţii, seceta nu s-a potolit, la 35 cm în sol e uscăciune. Noroc că avem culturile frumuşele”, a subliniat acesta.
Mai puţin cu 2.000 lei/ha
Constantin Ştogrincă are terenul gata pregătit pentru semănatul florii soarelui şi porumbului. „Aplicăm sistemul minim de lucrări pentru a reduce din costuri, facem cât mai puţine treceri în câmp, am micşorat la 180 kg/ha doza de fertilizanţi. La un calcul sumar am coborât cu 1.500 lei (şi chiar cu 2.000) cheltuiala/ha, faţă de sezonul trecut”, ne-a declarat fermierul care spune că în 2023 investiţia a depăşit 5.000 lei/ha. Constantin Ştogrincă ştie să facă producţie. „Anul trecut, au mers bine şi rapiţa şi grâul, dar cum preţurile au fost rele, am rămas în… gaură! La recoltare am vândut mai bine, apoi au căzut preţurile. Floarea, spre exemplu, am dat-o din stoc cu 1,6 lei/kg, iar din câmp era 1,78 -1,8 lei/kg. Am avut pierderi de 1.000 lei/ha la toate culturile”, a susţinut el.
2 mil. euro într-un proiect
Potrivit acestuia, preţurile cerealelor sunt joase încă: porumbul cărat în portul Constanţa se vindea cu 760 lei tona, iar grâul cu 800. În ferma lui, în anii normali recolta depăşeşte 10 tone/ha. Însă, marea provocare ar fi să realizeze o capacitate de procesarea cărnii, iar proiectul la care lucrează este de două milioane de euro. Are o fermă de vaci Angus cu circa 130 de capete şi doreşte să dea plusvaloare producţiei zootehnice.