Andi Necula a trebuit să întoarcă rapița! Precipitațiile căzute în ultimele zile în județul Galați au avut darul să învioreze câmpul.
NICI ÎN ACEST AN NU S-A BUCURAT DE RAPIȚĂ
„Pe zona noastră, Matca-Corod, a plouat cam 30 litri, e puțin, e nevoie de apă că deficitul din sol e mare”, susține Andi Necula.
Nici în acest an, fermierul Andi Necula nu s-a bucurat de rapiță. Ar fi vrut să-și pună în valoare experiența și știința agronomică insulară, înșușită de la cunoscutul agronom Lucian Buzdugan, pe când lucrase în Insula Mare a Brăilei.
CULTURILE DE PĂIOASE, SEMĂNATE ÎN RÂNDURI GEMENE
A semănat 100 de hectare de rapiță în uscăciune și pentru că în lipsa condițiilor de germinație și răsărire a întors-o.
„Am rămas cu 70 de hectare cu grâu și 65 cu orz, înființate cu sămânță produsă în fermă. Culturile le-am semănat direct în miriște pe două rânduri gemene, două da, unul nu, fără a mări norma de boabe la însămânțare.
Odată cu încorporarea, am fertilizat sub sămânță și pe rând cu 180 kg/ha de îngrășăminte chimice complexe. În lipsa umidității din sol, culturile au răsărit cu întârziere, acum și-au mai revenit nițel, dar în continuare vegetativ sunt rămase în urmă”, explică tânărul agronom.
În zilele următoare, atunci când va permite vremea, va aplica 100 litri pe hectar de UAN 32 (uree-amoniu-nitrat, îngrășământ nitrogenat lichid ce conține 32% azot) pe toată suprafața de cereale păioase de toamnă.
FLOAREA SEMĂNATĂ DIRECT, PORUMBUL ÎN TEREN BINE PREGĂTIT
Inginerul Andi Necula are pregătit terenul pentru porumb din toamnă. Va semăna 100 ha cu hibrizi performanți care au confirmat în testare și în cultură comercială. Pentru floarea soarelui nu este nevoie de pregătire că va semăna direct.
Anul trecut finalizase o investiție în irigații (cu puțuri forate și aducțiune) prin care asigură apa pe 200 ha, cam o treime din suprafața fermei.
PROIECȚIE DE 4.500-5.000 LEI INVESTIȚII PE HECTAR
„Dacă nu va ploua în zilele următoare, suntem pregătiți să dăm o apă la păioase pentru ca plantele să ia puțin avans în vegetație. În același timp, am minimizat cheltuielile medii la mai puțin de 1.000 de euro pe hectar, cu tot cu costurile indirecte.
Investiția pe hectarul de cultură este ceva mai mică, comparativ cu cea din sezonul trecut”, a precizat fermierul.