Asigurarea de condiţii bune pe durata călătoriei, examinarea periodică a animalelor, precum şi grija la îmbarcare şi debarcare sunt esenţiale pentru transportul ovinelor pe distanţe lungi. Iată nouă cerinţe minime, indicate de Ghidul european de bune practici, pentru ca ovinele să ajungă viguroase şi sănătoase la destinaţie:
1. Vehiculul de transport trebuie să corespundă tehnic şi să asigure microclimatul termic necesar.Astfel, temperatura în mijlocul de transport nu trebuie să scadă sub 5oC sau să crească peste 30oC. În perioadele cu temperaturi ridicate se activează ventilaţia mecanică pentru a menţine acest parametru în limitele normale.
2. Şoferul trebuie să fie special instruit pentru a evalua, la fiecare oprire, starea de sănătate a ovinelor, urmărind eventuale răniri, vânătăi, şchiopătări, tremurături, respiraţia accelerată, scurgerile nazale etc.
3. Ovinele trebuie examinate, înainte de încărcare, de o persoană calificată, pentru ca fermierul şi transportatorul să fie siguri că animalele sunt apte pentru călătorie. Ovinele cu probleme de sănătate vor fi examinate de un medic veterinar care poate dispune transportarea acestora pe baza unui certificat sanitar-veterinar, reţinerea în fermă pentru îngrijire, tratament sau sacrificare. Manipularea şi încărcarea sunt operaţiuni stresante pentru animalele, deoarece părăsesc mediul cu care s-au obişnuit pentru a fi încărcate într-un vehicul, în condiţii complet difeite.
4. Zonele de încărcare trebuie pregătite înainte de data programată pentru transport. De regulă, ovinele sunt aduse în boxe de colectare, de unde sunt încărcate în vehicule, de pe o rampă sau un lift special. Rampa trebuie să fie prevăzută, obligatoriu, cu o podea antiderapantă (şipci de picior), iar panta ei să nu depăşească un unghi de 26 grade.Rampele mai late sunt de preferat, ţinând cont că oile sunt animale de grup şi merg mai uşor una alături de cealaltă. Lăţimea docului de încărcare trebuie să fie dimensionată după cea a vehiculului de transport. Dacă se folosesc platforme de ridicare, acestea vor avea bariere de siguranţă pentru a preveni căderea sau scăparea animalelor în timpul încărcării sau descărcării lor. Pe rampa şi aleea de încărcare, înălţimea balustradelor trebuie să fie de minim 1,2 m, iar panta rampei, în special pentru miei, să fie mai mică de zece grade la descărcare, prin ataşarea unei rampe mobile în prelungirea celei de la vehicul.
5. Manipularea ovinelor în timpul încărcării se face ţinând cont de bune practici care se referă la:
- Ovinele nu trebuie ridicate de coarne, de cap, de urechi, de coadă sau de lână. Dacă este cazul, se prind cu ambele mâini de piept şi apoi se ridică uşor;
- Pentru deplasarea din boxele de colectare pe rampa de încărcare, se recomandă utilizarea unei oi sau a unui berbec dresat care parcurge uşor distanţa, urmat de grupul de ovine;
- Încărcarea ovinelor se va face dimineaţa devreme sau la asfinţit, pentru a reduce stresul de căldură
6. După îmbarcarea ovinelor în mijlocul de transport, se verifică starea animalelor, aşternutul, stocurile de apă şi furaje şi sistemul de ventilaţie; abia apoi vehiculul va pleca spre destinaţie.
7. Se evaluează periodic starea de sănătate a animalelor, hrănirea şi adăparea, odihna şi mediul termic, pe parcursul călătoriei, pentru ca ovinele săajungă la destinaţie în bună stare şi să se poată recupera rapid după descărcare. Pentru ovinele identificate ca fiind bolnave sau rănite (călcate, cu răni sau fracturi, cu simptomele unor boli) se solicită asistenţă veterinară, în punctele de oprire.
8. Pauze de călătorie. După o perioadă lungă de călătorie (29 ore pentru ovinele adulte şi 19 ore pentru mieii neînţărcaţi), ovinele vor fi descărcate la un post de odihnă şi control pentru 24 ore şi vor primi furaje şi apă la discreţie. Abia apoi se reia călătoria. În pauze, se goleşte apa din rezervorul destinat adăpării oilor şi se umple cu apă proaspătă.
9. Raportarea deceselor. Dacă mai multe ovine sunt bolnave sau au decedat, se informează de urgenţă autorităţile competente din zonă.
AMENZI PENTRU CEICARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!
Ovinele sunt animale sociale care se simt mai protejate în grupuri; trebuie tratate într-un mod calm şi silenţios, fără strigăte, zgomote şi mişcări bruşte sau forţate, atât în timpul îmbarcării şi debarcării lor din vehiculul de transport, cât şi pe parcursul controalelor efectuate în pauzele de călătorie.
Legea privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe, adoptată de Parlamentul României la începutul lunii trecute, stabileşte amenzi pentru cei care transportă animale vii şi nu respectă regulile impuse de lege. Click AICI şi vezi lista de amenzi şi neregulile sancţionate.
un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara