Grupul german sărbătoreşte anul acesta împlinirea a 75 de ani de la construirea primei semănători Amazone – D1 care era trasă de cai, cu lățimea de 2,0 m. De la lansarea pe piaţă în 1949 asemănătorii D1, Amazone a înregistrat numeroase alete inovaţii şi premiere în acest domeniu, inclusiv lansarea primei combinații de semănătoare (grapă alternativă RE cu semănătoarea D4), în 1967. Acest concept este un succes până în zilele noastre, iar compania produce anual mii de semănători montate pe o grapă rotativă KE cu priză de putere sau în combinaţie cu un cultivator KG sau CombiDisc.
Semănătoarea Amazone D1
Un alt reper important a fost inaugurarea, în 1970, a unităţii de producție Hude din Oldenburg (Germania) – o fabrică dedicată exclusiv producției de semănători și grape. La Hude încă se mai produc componente pentru semănători şi grape, dar asamblarea finală s-a mutat într-o unitate modernă de producție, cu 18 linii de asamblare, la Altmoorhausen.
Dezvoltarea ulterioară, în anii 1970, include semănătoarea D7 – prima maşiniă comercială care oferă un sistem de cărări tehnologice şi a EV Garant – prima semănătoare de prăşitoare cu o lăţime de 9,0 metri şi cu o lățime de transport de doar 3,0 m. În același deceniu, producția de semănători NoTill a crescut pe măsură ce semănarea directă a devenit tot mai populară.
Seria NT a fost ulterior înlocuită treptat de Primera, care a folosit același principiu de deschidere pentru brăzar, dar a inclus plierea hidraulică și transportul pneumatic al semințelor. Amazone vinde acum semănătorile Primera în cele mai mari zone agricole, cum ar fi China, Kazahstan, Țările Baltice și Europa de Est.
Introduse în anii 1990, semănătorile pneumatice Airstar foloseau un sistem de dozare centralizat și un cap de distribuție care alimenta brăzdarele individuale printr-un flux de aer de la ventilatorul de bord. Acest lucru a oferit capacitatea de a goli complet buncărul, ideal pentru rapiţă şi alte semințe mici, unde menținerea unui rezervor de seminţe acoperit pe toată lățimea a dus adesea la reziduuri mari.
Introducerea sistemelor de distribuție pneumatică a a seminţelor condus la lățimi de lucru mai largi pentru semănătorile tractate, cum ar fi Airstar Xact, iar pe măsură ce dimensiunea fermelor a continuat să crească și sistemele de minim-till au devenit populare, capacitatea mai mare a buncărului de seminţe pentru semănătorile tractate Cirrus a crescut productivitate şi eficienţa.
În noiembrie 2019, Amazone a sărbătorit construcţia a 250.000 de semănători, iar portofoliul actual de include gama Condor și Cayena, semănătorile Citan solo disc, combinaţiile de semănătoare cu cultivator Cirrus, semănătorile directe Primera, combinațiile de grapă rotativă Centaya și Avant, iar lățimile de lucru sunt de la 3,0 până la 15,0 metri. Altături de o gamă completă de semănători, Amazone produce echipamente pentru protecţia plantelor, maşini pentru distribuţia de îngrăşăminte şi echipamente pentru prelucrarea solului.