Urmare a sporirii populaţiei globului şi a gradului de civilizaţie, au crescut şi cerinţele pentru o alimentaţie sigură şi sănătoasă. În acest scop, agricultura trebuie să intre în era digitală.
Economie de resurse
Într-un raport din 2016 al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală al CE se apreciază că agricultura de precizie este în măsură să genereze importante beneficii pentru mediu, să crească veniturile fermierilor, să raţionalizeze utilizarea maşinilor agricole şi să crească semnificativ eficienţa utilizării resurselor, inclusiv a apei pentru irigaţii.
Se apreciază că aceste tehnologii de precizie reduc cu 15% resursele utilizate.
7 sisteme de precizie necesare în sere şi solarii
România a făcut unele progrese în domeniul agriculturii mari, cerealiere, cu privire la practicarea unei agriculturi de precizie. Apreciem că, urmare a unor rezultate deosebite ale cercetării legumicole din spaţii protejate de pe plan mondial, dar şi intern (unele în curs de desfăşurare), este necesară şi în acest domeniu elaborarea unor astfel de tehnologii inteligente precum:
- Principii de proiectare şi construcţie a solariilor (existente la HORTING Bucureşti);
- Sisteme de maşini de lucrare a solului şi dezinfecţie folosind roboţi cu microunde (la INMA şi HORTING);
- Criterii de alegere a materialului biologic (Banca de gene Buzău, sub coordonarea lui Costel Vînătoru, la ICDLF Vidra şi staţiunile legumicole);
- Tehnologii smart de producere a răsadurilor altoite robotizat sau nu (HORTING);
- Softuri de optimizare a consumurilor de elemente nutritive şi de apă, aplicate prin sistemul de irigare prin picurare (HORTING alături de alte 17 state, în proiectul TOMRES);
- Softuri de prevenire, recunoaştere şi control al dăunătorilor;
- Organizarea, condiţionarea şi marketingul producţiei, etc.
Ce este digitalizarea şi ce avantaje are fermierul?
un articol de
VICTOR LĂCĂTUŞ
membru titular ASAS