Contextul în care cresc costurile la energie și impactul asupra prețurilor la energie electrică, gaz, combustibili, îngrășăminte și alte inputuri agricole a pus agricultorii și cooperativele agricole din multe sectoare într-o situație foarte dificilă.
IARNA CARE NE AŞTEAPTĂ…
Prețurile la gaz și la electricitate cresc și mulți producători sunt în pragul colapsului și își revizuiesc continuarea activității. Chiar și dacă prețurile la poarta fermei cresc, tot nu se acoperă creșterile mult mai mari la costurile de producție, afectate de creșterea inflației.
„Iarna aceasta alimentele vor fi la fel de strategice ca încălzirea și iluminarea caselor noastre. În aceste circumstanțe extraordinare, în care Europa este afectată de război și cu instrumentalizarea hranei și a energiei ca arme de către Rusia, este foarte important să avem un răspuns comun și unit la nivel european, care să securizeze nevoile sectoarelor cheie ale Uniunii Europene, ale cetățenilor săi, în timp ce piața unică este menținută în stare bună de funcționare”, a subliniat Christiane Lambert, președinta COPA.
7 SOLICITĂRI ALE COPA-COGECA
Cele 7 solicitări principale ale Copa-Cogeca pentru instituțiile europene și naționale sunt:
- Să acorde prioritate lanțului de aprovizionare agroalimentar în planurile de raționalizare a gazului din statele membre.
- Să excepteze lanțul de producție agroalimentar de la cerințele de reducere a consumului energetic la orele de vârf, ca să nu fie perturbată activitatea fermierilor, întreg lanțul de aprovizionare, bunăstarea animalelor și menținerea siguranței alimentare.
- Să asigure certitudini privind accesul sectorului agroalimentar la energie și reducerea volatilității prețurilor la energie. Comisia trebuie să încerce să securizeze disponibilitățile de energie și gaz la nivel european la prețuri rezonabile.
- Să diversifice și să stimuleze aprovizionarea cu energie pe bază de culturi (c) și potențialul de producție descentralizată de energie regenerabilă în exploatații agricole. Producția de biogaz și utilizarea sa pentru producția de energie electrică și căldură ar trebui sprijinită și exclusă, ca biometanul, din propunerile privind plafonul pentru veniturile de piață.
- Să acorde sprijin pentru lichiditatea financiară a agricultorilor europeni și a cooperativelor agricole cu noi măsuri europene.
- Să adapteze criteriile și lista de sectoare din Cadrul temporar de ajutoare de stat, în timp ce se menține buna funcționare a pieței unice în UE.
- În privința îngrășămintelor, Copa și Cogeca solicită acțiuni imediate pentru a face față penuriei din UE și pentru transparența de piață prin punerea la punct a unor observatoare pentru îngrășăminte pentru a îmbunătăți cunoștințele și informațiile despre disponibilitate și prețuri printr-un tablou cu informații.
un articol de
STELIAN RĂDESCU