7 aprecieri nutritive ale grăunţelor de cereale - Revista Ferma
3 minute de citit

7 aprecieri nutritive ale grăunţelor de cereale

Ambii interlocutori ar trebui să cunoască faptul că cerealele, pentru o eficienţă mai mare a hranei, nu se administrează ca atare, ci au nevoie de preparare şi prelucrare, pentru a le îmbunătăţi valoarea nutritivă.

Aceste materii prime sunt la îndemâna oricărui crescător de animale, fie că  le produce singur, fie ca le cumpără. Ele pot fi folosite atât în hrana rumegătoarelor, cât  şi a monogastricelor.

 

APORTUL NUTRITIV AL GRĂUNŢELOR DE CEREALE

Din categoria grăunţelor de cereale fac parte: porumbul, orzul, grâul furajer, sorgul, triticalele şi meiul. Unii dintre crescători cunosc faptul că sunt materii prime bogate în energie.

Din punct de vedere nutritiv se caracterizează prin:

un conţinut de cca 85% SU şi un nivel relativ scăzut în proteină brută (8-12%), cu valoare biologică influenţată în cazul porumbului de proporţia redusă în lizină, triptofan şi cistină;

conţinutul în grăsime brută este cuprins între 2 şi 6% (în porumb 4-5%, fiind de tip oleic);

celuloza brută variază de la 2% (la porumb) la 10-12% (la ovăz); sunt foarte bogate înSEN (66-70%), de unde şi denumirea de furaje amidonoase.

Aportul nutritiv al grăunţelor de cereale, pe cele două categorii de animale de fermă (rumegătoare şi monogastrice) este prezentat în tabele.

graunte pentru animale_b 

7 CARACTERISTICI NUTRITIVE

1. reprezintă baza energetică a amestecurilor de concentrate destinate rumegătoarelor sau a nutreţurilor combinate pentru păsări şi porci;

2. concentraţia energetică ridicată (datorită conţinutului în amidon) predispune la îngrăşare;

3. ovăzul are efect favorabil asupra funcţiei de reproducţie şi de creştere la tineret;

4. orzul favorizează creşterea la tineret şi limitează depunerile de grăsime la suinele supuse îngrăşării;

5. porumbul are o valoare biologică a proteinei scăzută datorită conţinutului mic în aminoacizi esenţiali în special lizină, triptofan, cistină;

6. grâul furajer este recomandat în structura nutreţurilor combinate destinate păsărilor ouătoare deoarece întreţine şi stimulează producţia de ouă;

7. meiul are efect favorabil asupra spermatogenezei fiind recomandat în structura amestecurilor de concentrate destinate reproducătorilor masculi.

 

FACTORII ANTINUTRIŢIONALI

O particularitate, la unele grăunţe de cereale este prezenţa poliglucidelor neamidonoase cu efect antinutritiv (PnA), a căror inhibare sau distrugere se poate face prin diferite metode de preparare. PnA într-un nutreţ combinat pe bază de grâu, orz, poate ajunge la proporţii de 12-16% în SU.

Factorii antinutriţionali specifici în grăunţele de cereale sunt: 

la orz – beta-glucani, arabinoxilani

la grâu – arabinoxilani, beta-glucani

la secară – arabinoxilani, beta-glucani, inhibitori proteazici

la sorg- tanini.

Consecinţele nutriţionale ale acestor factori sunt: reduc digestibilitatea şi/sau absorbţia nutrienţilor; afectează rata pasajului digestei; măresc activitatea microbiană în intestinul subţire; influenţează textura fecalelor prin creşterea conţinutului în apă şi a vâscozităţii acestora, ceea ce duce la încetinirea creşterii, reducerea utilizării digestive a furajelor, creşterea mortalităţii şi a morbidităţii, tulburări digestive.

 

Citeşte despre PREPARARE ŞI PRELUCRARE, dar şi RECOMANDĂRI DE UTILIZARE în Revista FERMA, ediţia 13 – 30 noiembrie 2022!

Poţi cumpăra revista în format digital de AICI!

 

un articol de

LAVINIA ŞTEF

UŞV Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →