65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei? - Revista Ferma
7 minute de citit

65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?

65 de ani Rasa Bruna foto 1 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?

”Anul acesta celebrăm 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș, ca o populație de taurine de sine stătătoare”, spune Dorel Codrea, președinte fondator Asociaţia Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș.

Ca evoluție, existența rasei Brună pe teritoriul țării noastre cuprinde 4 etape importante. Astfel, până în 1959 au avut loc primele încrucișări de absorbție iar din 1959, de la recunoașterea oficială ca rasă și până în prezent, activitatea de ameliorare și selecție a rasei a trecut prin mai multe procese evolutive, influențate de situația geopolitică, organizarea zootehniei în România de-a lungul timpului, preocupările și implicarea specialiștilor, asocierea fermierilor, alocările financiare.

PERIOADA DE GLORIE A BRUNEI DE MARAMUREȘ

Între 1959 și 1989 populația de animale a crescut numeric și calitativ. Chiar erau județe în care rasa predomina ca pondere, în procente de 70-90%, atât în unitățile din sistemul cooperatist, cât și în fermele individuale, reprezentând 30-35% din populația totală de taurine a României.

Odată cu dispariția fostelor structuri comuniste, efectivele de Brună au scăzut numeric.

ETAPA A TREIA – ”DEGRINGOLADĂ TOTALĂ”

Imediat după anii ’90 a fost perioada de ”degringoladă totală pentru Bruna de Maramureș. Din păcate, multe vaci din efectivul matcă au devenit suport pentru însămânțări cu rase de carne. Se ajunsese la o situație critică”, spune Dorel Codrea.

Această situație s-a menținut, cu anumite fluctuații, până în anul 2015.

65 de ani Rasa Bruna foto 2 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?

ETAPA A IV-A ȘI READUCEREA RASEI LA ADEVĂRATA EI VALOARE

În 2015, atunci când ACT Brună Schwyz Maramureș a fost acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei, a început cu adevărat activitatea de selecție și ameliorare.

Fermele s-au reorganizat iar eforturile echipei condusă de Dorel Codrea s-au concretizat în trendul ascendent al Brunei de Maramureș.

”Am început cu 2600 de lactații încheiate la nivel de țară. În 2016, în România existau 6000 de vaci din rasa Brună înscrise în COP și am ajuns astăzi la 16.557 de animale înscrise în Registru. Ne bucură faptul că mulți crescători încep să revină la rasa Brună, conștienți de randamentul superior în prelucrare, urmare a calității laptelui obținut, în special conținutul de proteină”, ne-a spus președintele fondator al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș.

ȘI MEDIA DE BRUNE PE FERMĂ E ÎN CREȘTERE!

Mărimea medie a fermei în Maramureșul istoric este de 15-20 de capete. Cea mai mare fermă se apropie de un efectiv total de 100 de capete din rasa Brună iar cea mai mică are 5 capete. Desigur, mai sunt multe gospodării cu 1-3 animale, dar care nu sunt cuprinse în procesul de selecție și ameliorare.

”Saltul numeric s-a produs tocmai prin coagularea acestor efective mici. Sunt mulți fermieri care au plecat de la o vacă și au ajuns astăzi spre 20 de capete. Este un proces evolutiv continuu, la care a contribuit foarte mult și sprijinul cuplat. Am reușit astfel un aspect foarte important: conștientizarea crescătorului că e și în interesul lui să-și consolideze un efectiv minim de 5 capete și să evolueze, să mărească performanța pe cap de vacă, astfel încât producțiile să-i asigure un trai zilnic decent sau un venit în completarea unei alte activități, după caz”, precizează Dorel Codrea.

SPERĂM CA SPRIJINUL SĂ CONTINUE!

Dacă susținerea financiară și logistică a programelor de ameliorare și selecție vor continua, într-un cadru organizat, cu norme tehnice clare și proiecția în timp a rezultatelor, atunci lucrurile vor evolua și mai mult, ne asigură Dorel Codrea.

”Continuitatea susținerii este esențială, altfel pericolul de a regresa este foarte mare. S-a întâmplat în 2007, când a fost întrerupt sprijinul pentru COP și s-au pierdut 3 generații. Iar în 9-10 ani nu ai cum să faci minuni în ameliorare!”, spune specialistul.

PRIMII TĂURAȘI LA TESTARE

Un aspect foarte important în procesul de ameliorare este că a crescut procentul de însămânțări artificiale.

Ameliorarea genetică se sprijină pe 2 piloni principali:

  1. Selecția (prin controlul oficial)
  2. Reproducția care la noi poate fi făcută prin IA sau cu tauri autorizați, în zonele mai puțin accesibile

”Una dintre marile greșeli ale trecutului, făcute cu voie sau fără voie a fost că Bruna era frecvent înmulțită prin folosirea altor rase, în special cele de carne, cu efecte extrem de negative asupra selecției. De aceea încercăm să convingem crescătorii că e în interesul lor să respecte principiile de bază ale ameliorării”, explică președintele fondator al ACT Brună Schwyz Maramureș.

tauras din rasa Bruna in testare 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?
Una dintre etapele importante ale Programului de ameliorare este testarea tineretului mascul obținut din vacile mame de tauri. FOTO: Tăurașul testat genomic, recepționat recent de la ferma Țigănași – Iași, de către Asociația Brună Schwyz. Vor fi parcurse câteva lucrări tehnice preliminare, la Semtest Craiova, după care se va face testarea “în câmp”, pentru confirmarea valorii lui de ameliorare. Aceasta presupune timp și resurse!

2024, AN DE MARE SĂRBĂTOARE

”Pentru noi, aniversarea celor 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș, ca o populație de taurine de sine stătătoare, este o mare sărbătoare. Vom organiza, pe tot parcursul anului, seminarii, expoziții locale și zonale, prezentări de carte și reviste, concursuri școlare tematice și toate manifestările dedicate acestei aniversări vor culmina cu organizarea Conferinței Naționale Rasa BRUNĂ DE MARAMUREȘ”, precizează Dorel Codrea.

CITEȘTE ȘI: MARAMUREȘ, PLAI CU BRUNE! FERMA FAMILIEI POP DIN SARASĂU

Manifestările au început cu primele întruniri cu crescătorii în diverse localități maramureșene: Borșa și Târgu Lăpuș, Săliștea de Sus și Bârsana, zona Mara – Ocna Șugătag – Ieud.

Când l-am contactat pentru a discuta despre acest moment important din existența Brunei de Maramureș, Dorel Codrea era în turneu prin țară, vizitând mai multe ferme care dețin nuclee aflate în evidența Asociației.

Amintim:

  • Ferma de 30 de capete Brună de Maramureș deținută de Gheorghe Marcu din loc. Bătrâni, jud. Prahova, cu producții și de peste 40 kg lapte pe zi!
  • Ferma lui Ilie Istrate din Boiștea, jud. Neamț
  • Ferma familiei Balint – Iuliu, Magdalena și Gyuszika din Săcele jud. Brașov
  • Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad care deține un nucleu important din Rasa Brună

Creşterea, selecţia şi ameliorarea vacilor din rasa Brună este strâns legată de eforturile susţinute ale fondatorilor şi membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz.

Preşedintele executiv al Asociaţiei, Vasile Codrea din Berbeşti, el însuşi fermier, ştie din proprie experienţă că Bruna bine crescută îţi ţine casa şi traiul zilnic.

65 de ani Rasa Bruna foto 3 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?

MARAMUREȘUL, PE HARTA EUROPEANĂ A RASEI BRUNĂ

Asociaţia Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș este de 22 de ani membră a Federației Europene a Rasei Brună.

Federația Europeană a rasei Brună a decis ca ediția din 2023 a Congresului European, care este organizat o dată la patru ani, să se desfășoare în Maramureş! Acesta a avut loc în perioada 18-20 octombrie.

Citește mai multe AICI: România, gazda Congresului European al rasei Brună

65 de ani Rasa Bruna foto 4 65 de ani de la recunoașterea rasei Brună de Maramureș! Câte animale sunt înscrise astăzi în Registrul rasei?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →