5 SFATURI PRACTICE pentru UN START REUŞIT AL CULTURII DE RAPIŢĂ - Revista Ferma
2 minute de citit

5 SFATURI PRACTICE pentru UN START REUŞIT AL CULTURII DE RAPIŢĂ

Una dintre cele mai mari provocări la înfiinţarea unei culturi de rapiţă este găsirea unei „ferestre” optime de semănat (august/septembrie), imediat înainte de o ploaie care să favorizeze germinarea şi răsărirea. Iată cinci sfaturi practice!

  1. Rapiţa are nevoie de un aport ridicat de azot. O producţie de 100 kg de seminţe de rapiţă sau cereale necesită 7 kg de azot. Prin această formulă simplă se poate calcula necesarul de azot (substanţă activă), dar este nevoie şi de o ajustare în funcţie de randamentul mediu al parcelei în ultimii 5 ani (excluzând rezultatele din cei mai buni şi cei mai „răi” ani).
  2. Asiguraţi disponibilitatea azotului şi a fosforului încă din toamnă, în stadiul critic de 5-6 frunze. Dacă solul are un conţinut scăzut de azot şi fosfor disponibil pentru plante, utilizaţi îngrăşăminte cu asimilare rapidă, chiar gunoi de grajd.
  3. Estimarea biomasei. Înainte de a repornirea în vegetaţie este important să se evalueze necesarul de nutrienţi al plantelor în condiţii reale. Metoda presupune tăierea plantelor de rapiţă la nivelul solului în 2-3 parcele, pe suprafaţa de 1 mp. Masa verde proaspăt recoltată este cântărită (kg/mp) şi raportată la hectar. Aceasta reprezintă masa verde medie a câmpului.
  4. Când însămânţarea a fost efectuată înainte de 25 august, în funcţie de condiţiile meteorologice, există riscul de a avea o cultură supradezvoltată toamna, cu o creştere şi absorbţie puternică şi un risc de epuizare a rezervei de azot din sol şi de stagnare ulterioară a creşterii.
  5. Puricele cruciferelor atacă rapiţa de la răsărire şi până în faza de 3-4 frunze, după care daunele provocate nu mai au importanţă economică. Însă în zonele atacate de larve se pot instala o serie de ciuperci patogene precum Phoma lingam şi Verticillium longisporum sau golurile lăsate de către larve se pot umple cu apă care îngheaţă, crăpând tulpinile.

rasarire rapita www realagriculture com b 5 SFATURI PRACTICE pentru UN START REUŞIT AL CULTURII DE RAPIŢĂ

ATENŢIE LA SEMĂNATUL RAPIŢEI! Vezi care sunt greşelile frecvente la înfiinţare!

70 cm distanţă între rânduri la rapiţă. Alexander Degianski a pariat deja pe asta! În testarea cu această tehnologie a obţinut 4100 kg/ha. Află detalii!

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →