5 recomandări pentru altoirea pomilor fructiferi - Revista Ferma
3 minute de citit

5 recomandări pentru altoirea pomilor fructiferi

1. Nu se fac altoiri pe ploaie, nici când este risc de îngheț.

2. Uneltele cu care se face altoirea se dezinfectează zilnic.

3. Altoii se recoltează când este frig și înainte ca mugurii să se umfle și se păstrează în nisip umed la 2 grade Celsius sau, înveliți în hârtie și apoi în folie, în frigider, deoarece în momentul altoirii, altoiul trebuie să fie în repaus vegetativ.

4. Altoiul trebuie să fie de aceeași grosime cu portaltoiul și nu trebuie să aibă mai mult de 3-4 muguri.

5. După aplicarea benzii de altoire pe zona de altoire, trebuie aplicat obligatoriu, pe vârful altoiului și pe marginile benzii de altoire, mastic cicatrizant, care conține cupru, ce are rol profilactic, împiedicând pătrunderea patogenilor, închide rana și, de asemenea, protejează împotriva pătrunderii aerului și apei.

 

EXPERIMENT: CIREȘ PLANTAT LA 45 DE GRADE


Ioan și Viorica Craiu au reușit să transforme grădina casei părintești într-un paradis botanic în care, pe 6.000 mp au peste 450 de pomi fructiferi, arbuști fructiferi, viță de vie, plante aromatice și medicinale, flori și legume.

Ioan Craiu are în livadă un cireș Summit pe portaltoi Gizela 5 care a fost plantat în diagonală, la 45 de grade față de sol. ”Dintr-un cireș am făcut 10. Avantajul este că îi facem coroana pe orizontală. Anul acesta este anul trei de la plantare, anul trecut a rodit, a făcu un pumn de cireșe, deși a fost prins de îngheț. Un pomicultor american a introdus acest sistem de plantare acum aproape 15 ani și am zis să încerc. Sunt mai multe tipuri de plantare și de tăiere pentru sisteme intensive și superintensive care în România nu se aplică. Se folosește 4 ani o ramură, apoi se taie la cep și se lasă alt lăstar vertical”, ne-a spus Ioan Craiu.

 Află detalii despre colecția de pomi și arbuști fructiferi a familliei Craiu!

 

 altoirea pomilor fructiferi 01_b

Teodor Matiș, ”doctorul de pomi”

 

567 EURO/HA PENTRU FRUCTE


Sprijinul cuplat pentru venit pentru producția de fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersici) plătit de APIA pentru anul 2023 va fi de 567 euro/ha.

Alocarea financiară orientativă pentru anul 2023 (contribuția UE) este de 6,804 milioane euro, iar suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 12.000 ha.

 

CRITERII DE ELIGIBILITATE


Fermierii care solicită acest sprijin trebuie să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României, să fie beneficiari ai plății unice pe suprafață (BISS) și suprafeța agricolă să fie identificabilă în IACS, să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,1 ha.
În plus, solicitanții sprijinului cuplat trebuie să facă dovada valorificării unei producții minime de fructe/ha/an, atât în stare proaspătă, cât și pentru industrializare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →