5 propuneri la revizuirea transportului de animale - Revista Ferma
6 minute de citit

5 propuneri la revizuirea transportului de animale

trsnport animale 5 propuneri la revizuirea transportului de animale
Foto 1: iStock.com/Gerard Koudenburg

Un raport recent al Curții Europene de Conturi atrage atenția că legislația europeană privind transportul animalelor vii nu este respectată, în multe situații. Care sunt principalele observații?

”Deficiențele detectate de Comisia Europeană și de unele studii științifice au arătat că standardele actuale privind bunăstarea animalelor în timpul transportului nu sunt respectate întotdeauna și că au apărut semne de întrebare cu privire la caracterul adecvat al acestora”, arată raportul Curții Europene de Conturi.

LEGISLAȚIA NU ESTE RESPECTATĂ

În fiecare an, miliarde de animale vii sunt transportate pe cale rutieră, maritimă, feroviară sau aeriană în interiorul Uniunii Europene și înspre/dinspre UE, din diverse motive, cum ar fi pentru reproducere, pentru îngrășare sau pentru sacrificare.
UE a adoptat acte legislative privind protecția animalelor în timpul transportului. Documentul de analiză al Curții Europene de Conturi descrie principalii factori din spatele transportului de animale vii și ilustrează tendințele din acest domeniu.
Documentul oferă o oportunitate de a contribui la dezbaterea legată de transportul animalelor în timp util pentru viitoarea revizuire a legislației UE privind bunăstarea animalelor. Documentul nu este un raport de audit, ci mai degrabă o analiză care se bazează în principal pe informații publice, pe materiale colectate în mod special în scopul său și pe activități anterioare ale Curții.

BUNĂSTAREA ANIMALELOR ÎN TIMPUL TRANSPORTULUI

Mai mulți factori interconectați, în principal economici și normativi/legislativi, au o influență asupra transportului animalelor în interiorul Uniunii Europene și către țările terțe.
Legislația UE privind transportul animalelor nu este pusă în aplicare în mod uniform de către statele membre și există riscul ca transportatorii să exploateze lacunele care decurg din sisteme naționale diferite de sancțiuni.
Politica agricolă comună (PAC) a sprijinit producția animală pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu alimente la prețuri accesibile și a stimulat acțiuni de promovare a unor niveluri mai ridicate de bunăstare a animalelor în ferme, dar nu s-a concentrat până în prezent asupra bunăstării animalelor în timpul transportului.

SOLUȚII PENTRU BUNĂSTARE

Principala forță motrice din spatele transportului animalelor este reprezentată de factorii economici.
Pe o piață unică, operatori precum fermierii și producătorii de carne urmăresc:
1. să reducă costurile;
2. să maximizeze veniturile;
3. să optimizeze economiile de scară prin exploatarea diferențelor de costuri dintre statele membre.
Impactul negativ al transportului asupra bunăstării animalelor ar putea fi atenuat prin:
1. reducerea numărului și a duratei călătoriilor;
2. prin îmbunătățirea condițiilor pentru animalele vii în timpul transportului
3. prin găsirea altor soluții decât transportul lor.

CALITATEA VIEȚII ANIMALELOR

Calitatea vieții animalelor în timpul transportului nu este luată, însă, în considerare în costul transportului și în prețul cărnii.
Potrivit unor studii științifice și unor studii ale Comisiei, lipsa datelor împiedică dezvoltarea unor sisteme de stimulente care ar putea încuraja întreprinderile de transport să prevină problemele legate de bunăstarea animalelor și care să reducă la minimum atractivitatea economică a practicilor neconforme.
Pactul verde european și Strategia „De la fermă la consumator” promovează tranziția către un sistem alimentar mai durabil. O astfel de tranziție ar necesita schimbări structurale în lanțul de aprovizionare și în modelele de consum alimentar. Dintr-o perspectivă mai largă, există o relație între volumul consumului de carne și numărul de animale vii transportate.
Prin intermediul campaniilor sale de promovare și al programelor de finanțare, Comisia ajută fermierii din UE și industria alimentară să își vândă produsele agricole, inclusiv carne (proaspătă, refrigerată și congelată) și preparate din carne.

bunastarea animalelor transport 5 propuneri la revizuirea transportului de animale
Foto 2: iStock.com/Teerayuth Mitrsermsarp

5 PROPUNERI PENTRU REVIZUIREA LEGISLAȚIEI

Curtea a identificat următoarele oportunități conexe, care ar putea fi luate în considerare la viitoarea revizuire a legislației UE:

  1. promovarea transportului de carne în locul transportului de animale vii, precum și utilizarea abatoarelor locale și a celor mobile;
  2. creșterea transparenței și a armonizării în materie de etichetare a cărnii, de exemplu printr-un sistem al UE de etichetare cu informații despre calitatea vieții animalelor;
  3. oferirea stimulentelor adecvate pentru un comportament durabil din partea producătorilor, a utilizatorilor și a consumatorilor;
  4. elaborarea unei metodologii pentru a reflecta suferința animalelor ca o componentă în costurile de transport și în prețul cărnii;
  5. valorificarea potențialului pe care îl au evoluțiile în materie de IT și alte îmbunătățiri tehnologice pentru a urmări toate transporturile de animale, inclusiv pe cele interne; utilizarea de camere și senzori pentru a măsura și a monitoriza bunăstarea animalelor în timpul transportului și utilizarea instrumentelor digitale pentru a optimiza planificarea și logistica transportului de animale.

MONITORIZAREA TRANSPORTURILOR

Statele membre înregistrează mișcările de animale în baze de date naționale de identificare și de înregistrare. În cazul mișcărilor între statele membre sau al intrării în UE, datele sunt înregistrate într-o bază de date a Comisiei. Aceste baze de date au fost create în scopul identificării animalelor, al înregistrării fermelor și al certificării sanitare pentru controlul bolilor și nu sunt în acest moment adaptate pentru a pune la dispoziția Comisiei date centralizate cuprinzătoare privind transportul animalelor.
Utilizarea noilor tehnologii ar putea îmbunătăți monitorizarea transportului animalelor în ceea ce privește mișcările și, de asemenea, în ceea ce privește bunăstarea animalelor în timpul transportului. Instrumentele digitale ar putea optimiza planificarea și logistica transportului de animale.

LEGISLAȚIA TREBUIE SCHIMBATĂ ȘI RESPECTATĂ!

„Transportul de animale vii pe distanţe lungi poate avea consecinţe dăunătoare asupra bunăstării lor. Legislaţia UE privind transportul animalelor nu este aplicată uniform de statele membre şi există riscul ca transportatorii să exploateze lacune care derivă din diferitele sisteme naţionale de sancţiuni”, a remarcat Eva Lindström, membrul CCE responsabil de evaluare.
Click AICI și află cât durează transportul animalelor din UE!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →