Am întrebat specialiştii care sunt cele mai frecvente cinci greşeli capitale care se fac la plantare. Iată răspunsurile lor:
Ce să nu faci când plantezi pomi?
1. Groapa în care se plantează pomul nu este suficient de adâncă. Groapa trebuie astfel săpată încât adâncimea ei să fie mai mare decât lungimea rădăcinii. La fel şi dimensiunile, trebuie să fie mai mari decât cele ale rădăcinii. Pe fund se pune un strat de pământ afânat, peste care se aşază pomul, apoi în jurul lui se adaugă în continuare pământ. Astfel, rădăcina va fi înconjurată de o zonă moale, în care tinerele rădăcini se vor putea dezvolta mai uşor. Evident, nu trebuie uitată mocirlirea.
2. Locul în care se plantează pomul trebuie să se afle la o distanţă suficientă de vecinii săi. Dacă este prea aproape, pomii vor ajunge să îşi împletească coroanele, stânjenindu-şi reciproc creşterea. Dar acest lucru va deveni vizibil abia atunci când va fi prea târziu pentru a mai face ceva. Într-o livadă convenţională, distanţa între pomi trebuie să fie de cel puţin 4 metri!
3. Înainte de plantare, vârfurile rădăcinilor trebuie tunse astfel încât porţiunile necrozate să fie îndepărtate. Operaţiunea se va face chiar în momentul plantării.
4. Până la plantare, puieţii trebuie să aibă rădăcinile împachetate într-un săculeţ care să conţină pământ, nisip sau un alt material, care să le păstreze umezeala. Altfel rădăcinile riscă să se usuce şi să nu mai poată asigura hrănirea pomului.
5. Plantarea trebuie să se facă în zone corespunzătoare din punct de vedere al expunerii la soare, vânt, etc. în concordanţă cu specificul arborelui respectiv. Altfel, încercarea este sortită din start eşecului.
Mare atenţie la puieţi
Un sfat suplimentar, dar poate mai important decât toate, este acela de a vă asigura că puieţii ce urmează a fi plantaţi provin din surse sigure. În acest fel veţi evita o multitudine de surprize. Cea mai mică dintre ele ar fi cea că veţi descoperi că aţi plantat altceva decât v-aţi dorit. Este posibil şi ca pomul să nu se prindă. Dar, cel mai grav, este ca puietul să fie purtătorul unor boli sau paraziţi, care să vă contamineze toată livada!
ETICHETA ALBASTRĂ
Pentru o mai bună orientare, precizăm că puieţii de cea mai bună calitate, proveniţi din livezi autorizate, au etichete albastre. Etichetele galbene sunt şi ele o garanţie a calităţii, chiar dacă nu la fel de puternică precum cele albastre. Cele albe deja prezintă unele riscuri. Cât despre puieţii cumpăraţi de prin târguri sau de la marginea drumului, mai bine să-i ocoliţi…
Alte trucuri la înfiinţarea livezilor aflaţi de AICI!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV