5 ARGUMENTE pentru ERBICIDAREA ÎN TOAMNĂ - Revista Ferma
3 minute de citit

5 ARGUMENTE pentru ERBICIDAREA ÎN TOAMNĂ

1. Unele buruieni-problemă, precum iarba vântului, firuţa, veronica, turiţa etc., rezistă peste iarnă;

2. Unele specii de buruieni, necombătute la timp, în faze avansate de vegetaţie capătă rezistenţă la erbicide;

3. În fenofazele incipiente sunt mai lesne de combătut buruienile graminee (înainte de înfrăţire), şi cele cu frunza lată, în stadiul 2-4 frunze;

4. În primăvară apar dificultăţi la combatere: nu se poate interveni la timp din cauza umidităţii solului ori din pricina variaţiilor mari de temperatură noapte/zi;

5. Primăvara există riscul fitotoxicităţii culturilor, când se aplică tratamente “complexe” (amestecuri de erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creştere + biostimulator sau fertilizant foliar).

 

CE SOLUŢII OFERĂ PIAŢA?

 

Iată câteva soluţii pentru controlul buruienilor existente pe piaţa de profil:

• Bizon™ – cu aplicare toamna, în postemergenţă. Doza recomandată este de 1 litru/ha, pulverizată începând cu faza de o frunză până la 3 fraţi a culturii tratate (BBCH 11-23), la grâu, orz, triticale, iar buruienile dicotile să nu depăşească 4 frunze.

Produsul rezolvă buruieni problemă precum: Veronica spp., Galium aparine sau Papaver spp, e foarte bun în controlul ierbii vântului (Apera spica-venti), combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate.

• Battle Delta® – erbicid cu aplicare în preemergenţă şi postemergenţă timpurie pentru controlul unor buruieni graminee (iarba vântului, firuţa, coada vulpii sau iarba de gazon) şi a unor buruieni cu frunză lată (samulastra de rapiţă, turiţa, pălămida, muştar sălbatic, muşetel, mac, traista ciobanului, cornuţi, specii de veronica şi de polygonum. Doza este flexibilă, între 0,3 şi 0,6 l/ha, eficacitatea nu este influenţată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat chiar şi la 5-6 grade C, fără să creeze probleme de fitotoxicitate.

• Trinity SC – produs selectiv, cu aplicare în postemergenţă timpurie, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate (iarba vântului, hiruşor) din grâu, orz, secară şi triticale.

Biathlon® 4D – erbicid postemergent, aplicat când plantele sunt în fenofaza de 3 frunze până la apariţia frunzei stindard (BBCH 13-39). Buruienile dicotiledonate trebuie să fie în stadiul timpuriu de dezvoltare, cele anuale 2-4 frunze, iar cele perene maxim 10 cm.Pentru o combatere completă a buruienilor dificile, poate fi aplicat împreună cu adjuvantul Dash HC, în doză de: 0,04-0,07 kg/ha + 1 l/ha adjuvant.


Citeşte despre 10 EFECTE PĂGUBITOARE
ALE BURUIENILOR în Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!

totul despre grâu 3 erbicidat_b

BURUIENILE ŞI “FALSA REZISTENŢĂ” LA ERBICID

 

În ultimii ani, din cauza evoluţiei vremii, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni, cum ar fi (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense) s-au dezvoltat şi înmulţit, devenind o problemă pentru păioase. Nu o dată cultivatorii s-au plâns că erbicidele aplicate în primăvară nu au avut eficacitatea scontată. Cauza reală a fost aplicarea la un stadiu foarte avansat de creştere al acestor buruieni (ex. Veronica sp. la înflorire), ceea ce a creat “falsa rezistenţă” la erbicid.

Iată un argument pentru aplicarea încă din toamnă a unui erbicid pentru ca speciile problemă să fie combătute cu succes.

Reamintim câteva greşeli majore la erbicidare. Click AICI pentru a citi articolul!

 

un articol de

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →