3 minute de citit

3 paşi înainte în lupta cu schimbările climatice

Comisia Europeană a anunţat o serie de propuneri pentru a aborda 3 probleme majore: 1. defrişarea, 2. gestionarea durabilă a deşeurilor şi 3. eroziunea solului, ca parte a angajamentului privind combaterea schimbărilor climatice.

schimbari climatice 02_b

 

1. STOP DEFRIŞĂRILOR

• Interdicţii la vânzare.De la cafeaua de dimineaţă şi friptura din farfurie, până la cacaua din ciocolată şi pielea din pantofii pe care-i purtăm, autorităţile de la Bruxelles doresc ca rutina zilnică a europenilor să reflecte întocmai asumarea responsabilităţilor pe care ni le-am impus pentru reducerea ritmului accelerat al schimbărilor climatice provocate de om. Noile reglementări ale Comisiei Europene urmăresc interzicerea vânzării anumitor produse agricole realizate pe terenuri defrişate sau degradate.

• 6 produse vizate.Această iniţiativă, concepută în conformitate cu ambiţiile Green Deal, este o încercare de a se asigura că pădurile din întreaga lume rămân intacte şi continuă să absoarbă dioxid de carbon pe măsură ce nevoile consumatorilor cresc. „Din 1990 până în 2020, o pierdut 420 milioane de hectare de păduri, o suprafaţă mai mare decât cea a Uniunii Europene,pentru a satisface cererea de soia, ulei de palmier, lemn, cacao, cafea şi carne de vită”, a ţinut să atragă atenţia Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, cel care este responsabil pentru realizarea şi implementarea Pactului Verde European.

• Riscul de defrişare.Conform noilor reglementări, companiile care vând astfel de produse (şi derivate ale acestora) pe piaţa comunitară vor trebui să se asigure că procesele lor de producţie nu contribuie la defrişarea pădurilor. Astfel, importatorii vor fi obligaţi să colecteze coordonatele geografice ale fermei sau zonei în care sunt produse mărfurile pentru a permite trasabilitatea de către autorităţile naţionale din statele membre UE prin intermediul imaginilor satelitare. Regulile vor fi simplificate pentru companiile care se aprovizionează din ţări considerate cu risc scăzut şi vor fi înăsprite pentru zonele cu risc mai ridicat.

Propunerea C.E. urmăreşte diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi stoparea declinului biodiversităţii.

Despre TRAFICUL CU DEŞEURI şi STRATEGIA SOLULUI citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 decembrie 2021!

 

Frans_Timmermans_b

Frans Timmermans

 

DE UNDE VIN BANII!

 

Toate cele trei politici se aliniază cu Pactul Verde european, care este prioritizarea politică generală ce urmăreşte transformarea UE într-o economie modernă, eficientă din punct de vedere al resurselor şi competitivă. Aşa-numitul Green Dean este privit în acelaşi timp ca un colac de salvare pentru ieşirea din pandemia de COVID-19. De aceea, el va fi finanţat cu o treime din investiţiile în valoare de 1.800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum şi cu fonduri din bugetul pe şapte ani al UE.

COPA-COGECA: ideea executivului de a clasifica ţările în funcţie de riscul lor de defrişare este „incompatibilă” cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Solurile sănătoase constituie baza a 95% din alimentele pe care le consumăm, găzduiesc peste 25% din biodiversitatea din întreaga lume şi reprezintă cel mai mare rezervor de carbon terestru de pe planetă – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0

Consultă strategia Comisei Europene petru biodiversitate, orizont 2030!

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →