Cosmin Iancu este un tânăr producător de legume şi fructe moi în sistem hidroponic din localitatea Rovina, comuna Brănişca, judeţul Hunedoara. Având mai bine de zece ani de experienţă, acesta a stârnit inevitabil interesul marilor lanţuri de supermarket din România, ale căror furnizor este.
Inspirat după modelul de business olandez, antreprenorul hunedorean deţine 1,4 hectare de sere încălzite şi un hectar cu solarii. În timp, acesta a constatat că roşiile de masă cultivate în sistem hidroponic nu reprezintă cea mai bună soluţie, deoarece costurile sunt foarte mari. A mutat astfel o parte din producţia de tomate în solarii. În sere a continuat să producă doar anumite specialităţi, cum ar fi roşii cherry, cocktail şi prunişoare.
„La legume în general, şi la roşii în special, trebuie să faci producţie măcar 11 luni pe an ca să fii rentabil. Asta înseamnă că ai pus planta în ianuarie şi ai scos-o în noiembrie, fără a-ţi mai dubla costurile, obţinând o singură producţie, dar în mai multe cicluri. Ca să vă faceţi o idee, o plantă în sistem hidroponic ajunge până la 20 şi ceva de metri înălţime. Avem hibrizi care produc în fiecare săptămână câte un ciorchine de roşii. Pe un metru pătrat, unde sunt cam 2,5 plante, poţi obţine până la 25-27 de kilograme din ianuarie şi până în decembrie”, a constatat Cosmin.
Premieră absolută: zmeură cultivată în seră
În sera cea mare, care are o suprafaţă de 9.000 mp, ar urma să cultive din acest an zmeură. „Nu cred că mai există la ora actuală cineva în România care să cultive zmeură în seră. În solarii am mai văzut. Avantajul de a cultiva zmeura în sere este că eşti protejat pe toate părţile de mediul extern şi ai un volum de aer mai mare. Noi o vom cultiva tot în sistem hidroponic pe substrat de nucă de cocos”, a ţinut să precizeze hunedoreanul.