2024 – Anul „marilor provocări” pentru producătorii europeni de cartofi - Revista Ferma
3 minute de citit

2024 – Anul „marilor provocări” pentru producătorii europeni de cartofi

La recoltat cartof cu combina AVR PUMA 4 6 2024 – Anul „marilor provocări” pentru producătorii europeni de cartofi

În ciuda pierderilor semnificative, volumul producției europene de cartofi de consum a crescut în 2023 și cu toate acestea NEPG anunță o campanie delicată în 2024.

„Producerea de cartofi nu este niciodată ușoară!”

Într-un comunicat de presă emis pe 5 februarie 2024 de Grupul de Cultivatori de Cartofi din Europa de Nord-Vest (NEPG) – organizație care reunește producătorii de cartofi din Germania, Belgia, Franța și Țările de Jos – raportează perspective delicate pentru campania 2024, citat de jurnaliștii de la La France Agricole.

În timp ce bilanțul pentru producția europeană de cartofi de consum în 2023 este în creștere (+ 5,1%), grupul de țări producătoare evidențiază un context din ce în ce mai complicat: condiții climatice dificile, presiune puternică din cauza bolilor și creșterea costurilor.

Sezonul de vegetație 2024 prezintă deja „provocări majore”, anunță NEPG, începând cu o aprovizionare redusă de plante.

Riscuri tot mai mari

Sursa citată estimează că „va fi necesară o primă de risc mai mare decât înainte” pentru producători, subliniind costuri de producție mai mari și riscuri „din ce în ce mai mari”, care nici cu cele mai bune condiții contractuale nu sunt compensate.

Astfel, mulți producători se confruntă cu următoarea întrebare: „câtă suprafață trebuie plantată în condițiile actuale de piață”?

Disponibilitatea cartofilor de sămânță este o preocupare deosebită pentru producători. „Nu știm ce volum va fi disponibil pentru soiurile folosite. Este clar că plantele vor fi mult mai scumpe, având în același timp îngrijorări cu privire la calitatea plantelor (când sunt tăiate)”, precizează grupul.

Vor fi mai multe plante tăiate, în special pentru dimensiuni medii (45-55 mm), situație neobișnuită, care nu este lipsită de consecințe asupra potențialului randament în câmp.

Se așteaptă o scădere a volumului de cartofi disponibil pe piața liberă, prezice NEPG. Astfel că suprafețele vor fi probabil insuficiente pentru a satisface nevoile de consum, cererea din industria prelucrătoare fiind tot mai mare.

Creșterea producției în 2023, disparități între țări

Anul 2023 a fost marcat de condiții meteorologice dificile: o toamnă extrem de umedă și iarnă devreme, care a dus la pagube în multe câmpuri

Cu toate acestea, producția de cartofi este încă în creștere cu 5,1% față de 2022, în zona NEPG, ajungând la 22,7 milioane de tone; nivel aproape egal cu cel al mediei pe cinci ani, stabilită la 22,1 milioane de tone.

De asemenea, suprafețele de cultură au crescut cu 2,0% pe parcursul unui an, reprezentând în total 519.583 de hectare. Recoltele medii au crescut și ele până la 43,7 tone/hectar (+1,4% pe un an). Totuși, NEPG dorește să evidențieze cele 11.000 de hectare „cu siguranță irecuperabile”, și un minim de 650.000 de tone de cartofi pierdute, pe câmp sau după recoltare, ca urmare a vremii nefavorabile de la sfârșitul anului”, susține La France Agricole.

Cifrele trebuie calificate în funcție de țările producătoare, unde se observă disparități mari.

Suprafețele au crescut ușor în Franța (+2,2%) și Germania (+0,4%), pentru volume crescute: +12,9% și respectiv +2,1%.

În Belgia, fermierii au suferit „pierderi dramatice”, dar un randament mediu mai bun asociat cu o creștere de 7,9% a suprafeței cultivate a făcut posibilă creșterea producției (+ 18%).

Pe de altă parte, în Țările de Jos, randamentul mediu și suprafețele cultivate sunt în scădere, determinând scăderea producției țării (-14,9% pe un an).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →