2020 - cel mai scump an pentru agricultură - Revista Ferma
5 minute de citit

2020 – cel mai scump an pentru agricultură

Seceta din 2020 a pus în pericol înfiinţarea noilor culturi, de grâu şi orz, din această toamnă. Judeţele cele mai afectate erau şi zonele cu cea mai mare suprafaţă a loturilor semincere pentru cele două culturi. Dacă într-un an cu producţii medii, se obţineau între 5 şi 6 tone de sămânţă/ha, în acest an variaţiile sunt foarte mari: de la sub o tonă/ha, în zona de sud-est, până la 1,5-2,5 t/ha în sudul ţării.

PRODUCŢII MICI, CHELTUIELI MARI, PREŢURI PE MĂSURĂ

Prin urmare, era şi normal ca preţurile să crească în acest an. De ce? Pentru că se împart costurile/ha ale culturii la producţia obţinută. Evident, cheltuiala a depăşit în multe zone 2.000 sau chiar 2.500 de lei/tona de sămânţă produsă. Dacă vorbim de genetica din afara ţării, numai sămânţa bază a costat, anul trecut, peste 1.500 de lei/ha.
Multiplicatorii care au obţinut sub două tone de sămânţă/ha nu au reuşit să treacă peste un prag economic. A urmat însă testarea şi condiţionarea seminţelor obţinute, categoria C1. Iar aici, în cele mai multe cazuri, pierderile au fost între 20% şi 40%, pentru că MMB a fost mică sau pentru că germinaţia a fost slabă, sub 80%.

grau toamna 01_b

COST APROAPE DUBLU

Aşadar, oferta de sămânţă a scăzut mult în piaţă, iar fermierii, deja afectaţi de secetă, au primit oferte de preţ cuprinse între 2.000 lei/tonă şi 3.000 de lei/tonă, în funcţie de genetică şi de soiul produs. Un cost aproape dublu faţă de anul trecut, mai ales pentru soiurile româneşti.

PERFORMANŢA UNEI CULTURI ÎNCEPE DE LA SĂMÂNŢĂ

Un preţ de peste 500-600 de lei/ha, pentru o sămânţă de o calitate mai slabă, într-o toamnă în care încă avem secetă, reprezintă un start dificil pentru campania de toamnă.
Prin urmare, mulţi fermieri au ales să utilizeze ca sămânţă grâul de consum produs în acest an. De multe ori având, însă, indici calitativi foarte slabi. Dar ştim cu toţii că puterea germinativă a unei seminţe, calitatea tratamentului, dar şi a condiţionării reprezintă primul pas pentru o recoltă bogată în anul viitor. Mai ales atunci când semănatul culturii se realizează în condiţii vitrege.
Alţi fermieri au ales variantele de preţ mai mic, apropiate de cele de anul trecut, însă fără a avea siguranţa unor seminţe de calitate. Dacă în luna mai se preconiza o criză majoră de seminţe, în luna iulie piaţa a fost invadată de oferte, la început prea mari ca preţ, ulterior cu preţuri prea mici pentru condiţiile acestui an. Este clar că, iarăşi, avem ofertanţi care fac un rabat prea mare la calitate.

grau toamna 02_b

TOATE EFORTURILE PENTRU RECOLTA ANULUI 2021

Însă fermierii care deţin o suprafaţă importantă de păiose, cei cu istoric în producţia grâului cu indici de panificaţie, nu au făcut rabat la calitate. Pentru că îşi doresc producţii cât mai bune în anul 2021, pentru a recupera din pierderile cauzate de acest an dificil. Iar dacă vrei să investeşti în îngrăşăminte, în tratamente fitosanitare de calitate, atunci baza – în acest caz sămânţa – trebuie să fie una adecvată. Altfel, indiferent de tehnologia utilizată în anul următor, producţia va fi modică, sub 3 tone/ha. Mai ales dacă sămânţa nu are o germinaţie adecvată pentru a asigura densitatea sau dacă sămânţa prezintă diferite infestări.

40% DIN SUPRAFAŢĂ VA FI COMPORMISĂ DIN START

Multiplicatorii cu tradiţie, recunoscuţi pentru calitate, la mijlocul lunii trecute nu mai aveau însă stocuri de seminţe disponibile, decât pentru câteva soiuri. În condiţiile în care mulţi fermieri încă nu aveau planificată structura culturilor pentru anul viitor. Ceea ce înseamnă că 40% din suprafaţa de grâu din acest an va fi înfiinţată cu sămânţă de slabă calitate, iar producţia medie a anului viitor va fi mai slabă decât în anii anteriori, indiferent de condiţiile pe care le vom avea.

grau toamna 03_b

PESTE 1 MILION HA RÂMÂN NECULTIVATE?!

Sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, riscă să intre în colaps. 34.647 fermieri şi 1.168.064,79 ha aferente culturilor de toamnă şi cca. 1,5 milioane de ha acoperite cu culturi de primăvară suferă! Iar în toamnă peste un milion de hectare ar putea rămâne necultivate. „Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puţin, nu avem cu ce să plătim şi nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră”, este apelul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare către Guvernul României.

un articol de
MIHAI MORARU – AgroEst Muntenia

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →