Pe 23 noiembrie, la Palatul Snagov, într-un cadru festiv, KWS Semințe România a sărbătorit 20 de ani de prezență și evoluție pe piața autohtonă, fiind una dintre companiile care și-au pus puternic amprenta asupra agriculturii locale. Evenimentul a reunit membri ai grupului internațional, parteneri, distribuitori, fermieri și reprezentanți ai autorităților din țara noastră și din Germania. Subsidiara locală a KWS se situează în top 3 companii producătoare de semințe din România, însă ea joacă un rol extrem de important la nivelul întregului grup, deoarece aici a fost dezvoltat unul dintre cei mai bine vânduți hibrizi de porumb din Europa, KASHMIR.
Investițiile în cercetare, cheia succesului
Fondată în 1856 în Germania, compania KWS este prezentă în peste 70 de țări la nivel global și produce o varietate largă de semințe certificate pentru: porumb, rapiță, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cereale și legume. Bugetul dedicat dezvoltării și cercetării (R&D) este de aproximativ 300 de milioane de euro, reprezentând 19% din cifra de afaceri, printre cele mai mari din industrie.
De altfel, KWS este singura companie multinațională din România care are un program de ameliorare local pentru hibrizii de porumb, deținând, încă din august 2005, propria stațiune de cercetare și ameliorare în Alexandria, județul Teleorman. Acesteia i se adaugă unitatea de procesare și condiționare a porumbului din localitatea Siliștea, județul Brăila, care a beneficiat de investiții de peste 6 milioane de euro în retehnologizarea liniei de producție în ultimii doi ani.
Doriana Nițu, imaginea unui brand
Istoria KWS în România a început în decembrie 2002, atunci când inginerul agronom Doriana Nițu, actualul director general, a pus bazele subsidiarei locale KWS Semințe, proiect care s-a transformat în „a doua familie”, după cum a declarat aceasta în discursul aniversar: „20 de ani este o perioadă destul de lungă, care înseamnă foarte multe. Aici am crescut și m-am dezvoltat din punct de vedere profesional, trecând prin toate etapele evoluției, și astăzi sunt recunoscătoare pentru încrederea pe care compania mi-a acordat-o. În acești 20 de ani am demonstrat că se poate face performanță în România, că determinarea, profesionalismul și adaptabilitatea la schimbări dau rezultate”.
„Suntem o echipă profesionistă, pasionată și mereu aproape de fermieri, formată din 130 de membri și nu ne vom opri din a căuta cele mai adaptate soluții pentru culturi profitabile.” – DORIANA NIȚU, Director General KWS Semințe
Genetică KWS ”made in Romania”
Pentru compania germană, a cărei cifră de afaceri a ajuns la 1.540 de milioane de euro în primele 10 luni ale anului, din care 43% a fost reprezentată de porumb, România nu este doar o importantă piață agricolă, ci și locul de dezvoltare și ameliorare al celui mai vândut hibrid de porumb din portofoliu atât în plan intern, cât și la nivel european.
„KASHMIR este un hibrid care a fost crescut, încrucișat și selectat la unitatea noastră din Alexandria, fiind vândut în peste 1 milion de unități și cultivat în 23 de țări de pe trei continente. Succesul acestui hibrid, care este în top 3 la nivel european, este cea mai bună dovadă că alegerea României ca centru de cercetare, testare și ameliorare a fost o decizie bună”, ne-a declarat Csaba Kiss, Directorul Regional al diviziei de Porumb pentru Europa de Sud-Est.
Condițiile aspre sunt o oportunitate
Totodată, strategia companiei KWS în România a fost încă de la început orientată către cercetare și dezvoltare.„România are specificul ei: o climă continentală mai aspră, cu perioade lungi de secetă în timpul verii și cu ierni mai reci și mai uscate decât în vestul continentului și, asemeni altor țări din regiune, aici sistemele de irigații acoperă suprafețe mai reduse. De aceea am decis să fim prezenți nu doar la nivel comercial, prin vânzări, ci să dezvoltăm alături de fermierii din România noi linii genetice și noi hibrizi. Avem propria stațiune de cercetare la Alexandria și peste 20 de centre de testare unde încrucișăm sute de hibrizi din care selectăm liniile genetice cele mai adaptate la condițiile și specificul României. Apoi, după ce au trecut de această etapă, hibrizii selecționați sunt produși în stația noastră de condiționare de la Brăila. Practic, suntem autosuficienți pe piața locală și, datorită calităților excepționale ale acestor hibrizi, îi exportăm în întreaga Europă. Sunt condițiile particulare ale României cele care ne-au ajutat să avem aceste rezultate, atât pentru KWS Kashmir, cât și pentru Inteligens sau Hypolito”, a continuat Csaba Kiss.
Planuri de viitor
Cu o prezență puternică pe piața semințelor de porumb, sfeclă de zahăr și rapiță, planurile celor de la KWS pentru următorii ani vizează extinderea capacităților de producție și a portofoliului de produse dezvoltate cu noi specii cultivabile (culturi de înverzire, cereale și legume). „Proiectele noastre sunt gândite pe 10 – 20 de ani și investim constant în oameni și tehnologie. De aceea cred că este realist să sper, că peste încă două decenii orice parcelă agricolă din România ar putea fi cultivată cu hibrizi KWS dezvoltați și selectați aici, indiferent de cultura aleasă de fermier”, a conchis Csaba Kiss.
Record: Cea mai extinsă solă de rapiță din Europa, cu o suprafață unitară de 1200 de hectare, se află în România și este cultivată cu hibridul KWS Umberto.
20 DE ANI DE PROVOCĂRI
„Sunt foarte fericit să fiu aici în România la aniversarea a 20 de ani de activitate. În 2002 am început colaborarea cu fermierii din România și pot spune că toți acești ani ne-au oferit pe cât de multe provocări, pe atât de multe oportunități. Am crescut și ne-am dezvoltat alături de fermierii de aici, iar astăzi România joacă un rol esențial în lanțul nostru de aprovizionare la nivelul întregii Europe”, a declarat Nicolas Wielandt, membru in Board-ul Executiv al Grupului KWS.
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU