În mod normal, în aprilie s-au încheiat tăierile şi conducerea coardelor în plantaţii. Fermierii pot aplica acum două tratamente decisive pentru producţia de struguri.
1. Combaterea făinării. “Ce am observat că nu prea se face şi e foarte important este un tratament cu sulf împotriva făinării, când via dezmugureşte, când cresc lăstăraşii. De regulă, ultimele stropiri toamna târziu nu se mai fac cu sulf, pentru că strugurii sunt aproape maturaţi şi, dacă dăm cu sulf, mirosul rămâne în vin. Astfel, rămâne o rezervă mare de făinare în sol, de aceea este foarte important tratamentul cu sulf. Produsele comerciale sunt Thiovit sau Cumulus, în dozele recomandate de producător. Se aplică după dezmugurire, când lăstarii au 3-4 cm. Se evită aceste tratamente la temperaturi de peste 25oC”, recomandă Alin Dobrei.
2. Prevenirea manei. Dacă la final de aprilie vegetaţia este avansată, atunci este bine să se înceapă deja tratamentele împotriva manei, care, de regulă, se fac în luna mai.
Tot în luna aprilie este foarte important să se facă o mobilizare superficială a solului, care este tasat după toate lucrările din luna martie (tăieri, legări ale coardelor). Este bine să se facă o afânare, nu arătură, cu o freză sau cu un disc uşor, la o adâncime de lucru de cel mult 8-10 cm.
Îngheţ de primăvară: Cum salvăm via!
Pe suprafeţe mari, îngheţul târziu de primăvară, după desfacerea mugurilor, este greu de combătut, însă pe parcele mici se mai poate diminua prin fumigaţii.
Îngheţurile tardive de primăvară distrug lăstarii tineri, vârfurile de creştere şi inflorescenţele, lăstarii secundari pornind în vegetaţie după 20 de zile. Astfel, producţia de struguri va fi compromisă. Se poate încerca scurtarea coardelor cu 20% din lungimea lor, pentru a forţa pornirea mugurilor secundari şi a celor dorminzi. Se vor reface astfel coardele necesare producţiei de anul viitor.
Lucrări interzise!
Un aspect important pe care trebuie să îl ştie toţi viticultorii este că nu au voie să facă nici o lucrare care să ducă la mişcarea sârmelor, pentru că mugurii şi lăstarii foarte mici sunt foarte sensibili la scuturare.
Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)