Am identificat două măsuri salvatoare pentru fermieri, însă ambele au nevoie de puţin sprijin legislativ şi financiar. Ce trebuie făcut!
- Dezvoltarea lanţului alimentar scurt, în special comerţul online, unde consumatorii au acces direct şi rapid la produsele producătorilor locali. Asta înseamnă cât mai puţine drumuri şi mai scurte pentru ambele verigi şi susţinerea economiei locale prin hrană de calitate.
- Sporirea numărului de ferme integrate – producătorii de materie primă îşi transformă producţia în produs finit, câştigă mai mult şi securizează surse locale de hrană pentru consumator.
Acestea sunt doar două măsuri rapide care pot fi de mare folos micilor producători locali, consumatorilor, cât şi proprietarilor de restaurante. Momentul actual poate aduce o implementa mai rapidă de către fermieri a celor două concepte, măsuri care în alte ţări sunt de mult funcţionale şi totodată îi aduce mai aproape pe producători de consumatori şi invers.
2 VARIANTE DE UTILIZARE A LANŢULUI SCURT
1. Acces la canalele de distribuţie.
Prin măsura 16.4 din PNDR, începând cu 2017 au fost finanţaţe prin AFIR, cu sume de până la 100.000 euro (100% finanţare nerambursabilă), proiecte pentru realizarea acestor canale de distribuţie pe lanţul scurt. Scopul investiţiilor: cooperarea dintre actori în sectorul agro-alimentar, inclusiv din cel pomicol, pentru a comercializa produsele din lanţurile scurte de aprovizionare şi a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor şi atragerea unor categorii noi de consumatori.
Numai că în proiect există obligaţia de a stabili şi menţine o colaborare cu un număr de parteneri locali.
Propunere: printr-o derogare, accesul producătorilor locali la canalul de distribuţie să fie permis chiar dacă aceştia nu fac parte din parteneriatul proiectelor finanţate prin măsura 16.4.
2. Restaurantele, o soluţie la îndemână!
O altă variantă de utilizare a lanţului scurt alimentar sunt restaurantele a căror activitate este suspendată în momentul de faţă. Acestea deţin infrastructură şi logistică astfel încât, în perioada în care nu desfăşoară activitate, să funcţioneze ca nişte centre de colectare, pregătire şi distribuţie a produselor locale provenite de la fermieri.
FERMA INTEGRATĂ
Aici este nevoie de ceva bani pentru pregătirea unor mici unităţi de procesare: carne, lapte, legume, fructe. Pentru fructe şi legume se mai pot utiliza şi centre comune de procesare, unde pot veni mai mulţi producători. Finanţarea poate veni prin ajutoarele de stat care se pot acorda în această perioadă.
un articol de
GEORGE CĂŢEAN
fermier din Rotbav,
judeţul Braşov
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)